KARİYER

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak için Gerekli Yetenekler

19/10/2020
               

Dijital pazarlama, temel pazarlama stratejileri ve yaratıcı becerilerin ötesine geçen nitelikler gerektirir. Bu anlamda spesifik bilgi ve becerilerin ön plana çıktığı bir alandır. İşte bu sebeple, dijital pazarlama endüstrisine iyi bir giriş yapmak için öncelikle dijital pazarlama uzmanlarının ne yaptığını ve hangi becerilere ihtiyaç duyduklarını anlamak gerekir.

Bir dijital pazarlama uzmanı, genel anlamda potansiyel müşteri edinimi ve marka bilinirliği oluşturmak üzere dijital kanalları kullanmaktan sorumludur. Yönetmek ile sorumlu olduğu en yaygın dijital kanallar ise şunlardır:

  • Web site & blog sayfaları
  • Arama motoru sıralamaları 
  • Sosyal medya
  • Email pazarlama
  • Online reklamlar

Dijital pazarlama uzmanı, yukarıda sıraladığımız kanallar için ölçülebilir metrikler belirler ve bu kanallardaki kampanyaların performansını takip ederek iyileştirmek için gerekli aksiyonları planlar.

Bir şirketin dijital stratejisinin tamamından sorumlu olup tüm dijital pazarlama kanallarını yönetebilir veya sadece bir kanala odaklandığınız bir rol üstlenebilirsiniz. Küçük ölçekli şirketler, start-up’lar dijital pazarlama alanında genel bir dijital pazarlama uzmanı ya da yöneticisine sahipken, daha büyük şirketler sorumlulukları farklı ekiplere, hatta bazen birkaç farklı departmana da dağıtabilir.

Bir dijital pazarlama uzmanı, marka bilinirliğini ve güvenilirliğini artırmak, neticede ise satın alma eğilimini artırmak amacıyla alakalı hedef kitleyi yönlendirmekten sorumludur.” – Justin Emig, Pazarlama & İnovasyon Başkan Yardımcısı, Web Talent Marketing

 

 

Dijital Pazarlama Uzmanlığı için Fark Yaratacak 7 Yetenek

 

Dijital pazarlama alanında, her dijital mecrayı kullanan ve yöneten bir uzman olabilir veya birkaç beceriye odaklanarak belli bir kanalda derinlemesine uzmanlaşabilirsiniz. Ama her şeyden önce, bir dijital pazarlama uzmanı olarak değişime açık olmalısınız. Size sunulan fikirlerin ötesini görmeyi ve gerçekleşebilecek olası fırsatları yakalamayı öğrenmelisiniz.Önemli olan, son teknolojilere ve uygulamalara hakim olarak işiniz için bu teknolojileri nasıl kullanabileceğinizi kavrama kabiliyeti edinmektir. Hem verilere hem de içgüdülerinize dayalı iyileştirmeler önermeli ve fikirlerinizin uygulanabilir olduğundan her zaman emin olmalısınız.

Gelin dijital pazarlama endüstrisindeki uzmanlık alanlarının çeşitliliğini ve farklı yönlerini keşfedelim. İşte bu alanda uzmanlaşmak için etkili 7 farklı yetenek:

  1. Video: Online ortamda kullanıcıların dikkatini çekmek kolay değil. İstatistikler ise video paylaşımların daha yüksek etkileşimlere sahip olduğunu ve Google’da daha yüksek sıralara taşındığını gösteriyor. Elbette ki bir video yapımcısı olmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine video oluşturmanın temellerine odaklanmalısınız. İlgi çekici diyalog yaratma, video oluşturmak için gerekli platformların kullanımı ve video içeriklerde işe yarayan taktikleri kavrama, dijital pazarlama kariyerinde atacağınız ilk adım olan iş başvurularında çekiciliğinizi artıracaktır.
  2. SEO & SEM: Kullanıcıların online aramaları, dijital alanda reklam yönetimi ve içerik pazarlaması gibi birçok strateji için yaratabileceğiniz dijital taktiklerinizi yönlendirir. Dijital pazarlama alanında çalışmak için arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEM) kavramlarını anlamak zorundayken, karşınıza çıkabilecek teknik konular hakkında endişelenmenize de hiç gerek yoktur. Bu zorunluluk daha çok SEO’nun önemini ve dijital pazarlama endüstrisinde kullanıcı trafiğini elde etmek için uygulanan en iyi geliştirmeleri anlamakla ilgilidir. Bu sebeple, herhangi bir dijital pazarlama kampanyasının veya içerik yönetimi girişiminin 101’i olan bu maddeyi göz ardı etmemek gerekir. SEO ve SEM’in online aksiyonlarınıza nasıl etki ettiğini anlamak, bir dijital pazarlama ekibininin geri kalanıyla çalışırken doğru yönlendirmeleri yapmanız ve fark yaratmanızı sağlayacaktır.
  3. İçerik Pazarlaması: İçerik, dijital pazarlama alanında, web sitesi, sosyal medya, reklam, video, blog gibi farklı amaçlar için üretilir. Her halükarda amaç potansiyel müşterilere ulaşmak ve onlarla etkileşim yaratmak olduğu için, ayrıca whitepaper’lar, use-case’ler, başarı hikayeleri ve bunun gibi içeriklerin üretimi de gerekebilir. İçerik türlerini, nasıl oluşturulduğunu, nasıl etkili olduğunu ve en iyi nasıl kullanılacağını anlamak, hemen hemen her türlü dijital pazarlama rolü için gereken bir bilgi zenginliği sağlayacaktır. Bu bağlamda, bir işletmenin sosyal medya da dahil olmak üzere hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için içeriği en iyi nasıl kullanacağınızı anlamanız gerekir. Dijital pazarlama endüstrisinde hangi düzeyde çalıştığınıza bağlı olarak, içerik stratejisini ve analizini de anlamanız gerekecektir.
  4. Veri ve Analiz: Google Analytics, dijital pazarlamanın birçok yönünün merkezinde yer alır. Genel olarak, online aksiyonlarınızın raporlarını takip etmenizi sağlar, ancak daha önemli olan, bulduğunuz bilgilerin nasıl kullanılacağıdır. Kampanyaları izlemek ve tüketici davranışına dayalı bulgular edinmek, dönüşümleri ve trafiği artıracak daha iyi çözümler bulmanızı sağlayacaktır. Bugünün online dünyasında bir araya toplanan veriler, tüm işletmeler için yeni müşteri edinimi ve müşteriyi elde tutmaya yönelik bir altın madeni olduğundan, veri toplamak kadar veriyi kullanabilmek de önem taşır.
  5. Tasarım Odaklı Düşünme: Kullanıcı deneyimi başarılı dijital pazarlamanın anahtarıdır. Tasarım odaklı düşünme, şirketlerin etkili bir müşteri deneyimi sunduklarından emin olmalarını sağlar. Bu yeteneğiniz, online alışveriş sitelerinde etkili kullanıcı deneyimi yaratmak, aynı zamanda şirketin müşterilerine ek olarak sunabileceği mobil uygulama deneyimleri gibi çeşitli geliştirmelerinde değer yaratacaktır.
  6. Teknoloji Bilgisi: Teknoloji dijital dünyada itici güçtür, bu nedenle en son teknolojinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını anlamanız gerekir. Dijital pazarlama ve büyüme odaklı pazarlama (growth marketing) stratejileri ve planlarınızın güncel olması için sektördeki değişikliklere hızla uyum sağlamanız da önem taşır. Dijital pazarlama kariyerinizin hangi noktasında olduğunuz farketmeksizin, bazı web kodlama ve içerik yönetimi sistemlerine (CSM) hakim olmanız gerekeceği için ise teknolojiyi kullanmak sizin için kolay olmalı ve değişimden korkmamalısınız.
  7. Müşteri Etkileşimini Anlamak: Etkileşim yaratmak için öncelikle bugünün tüketicisinin neye ihtiyacı olduğunu anlamalı ve bu doğrultuda doğru zamanda doğru mesajı doğru tüketici ile buluşturmalısınız. Diğer taraftan, etkileşim yaratmak, marka bilinirliğini sağlamak ve müşteri bağlılığı yaratmak için kullanıcıların yalnızca sosyal medya hesaplarınızı takip etmelerini sağlamak yeterli değildir. Aynı zamanda kullanıcıların satın alma eğilimini artırmak için onları ikna edici taktikler uygulamanız gerekir. Bu da birlikte çalıştığınız ekip, bir işletme içindeki diğer departmanlar ve ekip liderlerini de ikna etmeyi beraberinde getirir. 

Hangi dijital platformda, hangi aksiyonu neden almanız gerektiğini verilere dayanarak ekibinizi ikna etmeli ve şirketinizin ücretli kanallar yoluyla da bilinirliğini artıracak aksiyonlarda bulunmalısınız. Örneğin, sosyal medyada etkileşimi yüksek olan bir içeriği takipçileriniz üzerinde yarattığı etkileşime dayanarak, sponsorlu içerik olarak tüm hedef kitlenize sunmak için ekip liderinizi ikna etmelisiniz. Tam da bu sebeple, SEO’dan içerik yönetimine, dijital pazarlamanın tüm alanlarında kullanılan en son teknolojilere kullanıcıların nasıl yanıt verdiğini tüm yönüyle anlamak, ekibinizin size olan güvenirliğini artıracaktır. Böylece, ekibinizin planlarınıza sadık olmasını sağlayabilir ve yeterli bir bütçe ile fırsat gördüğünüz kanallar için taktikler geliştirebilirsiniz. 

 

 

Dijital Pazarlama Alanında Yaygın İş Pozisyonları

 

Belli dijital pazarlama alanlarında uzmanlaşmak için potansiyel iş pozisyonları keşfetmek istiyorsanız, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yönelebileceğiniz birçok kariyer yolu vardır.

SEO Yöneticisi: Bu pozisyonda, yetenek ve becerilerinizi bir SEO uzmanı olarak içeriği yönlendirmeye ve geliştirmeye yönelik kullanacaksınız. Sizin katkınız, şirketin Google ve sosyal medya üzerindeki performansını artırmak için gereken stratejiye ilişkin değerli bilgileri hedef olarak belirlemek ve içerik üreticilerini bu bağlamda desteklemek olacaktır.

İçerik Pazarlama Uzmanı: Bu rolde, website trafiğini artırmak ve Google’da üst sıralara çıkmayı sağlamak için bir strateji ve plan dahilinde, içerik üretiyor olacaksınız. Video içerikten blog üretimine, web sitesi içeriğinden sosyal medyaya, tüm dijital kanallarda hangi içerik materyallerinin nasıl kullanılacağına dair bir plan oluşturacaksınız. Bir pazarlama departmanında çalışan SEO ekibinden ve SEO yöneticinizden aldığınız yüksek arama hacimli anahtar kelimeler ile içeriğinizin yarattığı etkileşimi artırmaya yönelik aksiyonlar alabilir, aynı zamanda ürettiğiniz içeriğin verimliliğini raporlayabilirsiniz. 

Sosyal Medya Yöneticisi: Bir sosyal medya yöneticisi, etkili bir sosyal medya planı yaratmak üzerine çalışır. Bu bir içeriğin, hedef kitlenin davranışlarına ve sosyal medya etkileşimlerine yönelik paylaşım planının çıkarılmasından, içerik üretimine kadar genişleyen bir kapsam olabilir.  Sosyal medya, dijital alanda yine diğer ekipler ile iletişim halinde çalışmayı gerektiren bir uzmanlık alanıdır. Dijital pazarlama stratejisinin bir parçası olarak bir içerik pazarlama uzmanı veya SEO ekibi/yöneticisi ile beraber çalışmayı gerektirebilir.

Pazarlama Otomasyon Koordinatörü: Bu pozisyonda, bir pazarlama kampanyasının etkileri ve sonuçlarıyla ilgilenirsiniz. Ayrıca, önemli müşteri davranışlarını keşfetmenize yardımcı olacak en iyi yazılımı bulacağınız daha teknoloji odaklı bir roldür. Bu sebeple, kampanya performanslarını izleyen,  metrikler ve istatistiklerle ilgilenen bir konumda olursunuz.

Dijital Pazarlama Yöneticisi: Bu pozisyonda, pazarlama kampanyalarının yanı sıra genel içerik stratejisini de geliştirmeniz gerekir. İşiniz, yeni müşteriler kazanmak amacıyla trafik çekerken marka bilinirliğini artırmaktır. Dijital pazarlama çalışmalarınızı optimize etmek için genellikle yeni teknolojilere ayak uydurmaktan sorumlu olurken, kampanyalarınızın sonuçlarını izlemek için pazarlama aksiyonlarınızın analizi de gerçekleştirirsiniz.

 

 

Dijital Pazarlamada Liderlik

 

Dijital pazarlama sürekli değişim ve gelişim gösteren bir alandır ve bu sebeple ileri görüşlü olmayı gerektirir. Kendinizi bu alanda, son teknoloji yeniliklerini ve sektör gelişmelerini ön plana çıkaran bir öncü olarak konumlarsanız başarılı olma şansınız artacaktır. Aynı zamanda, dijital pazarlama tüm kanalların yönetiminde işbirliğine dayalı bir ekip çalışması gerektirdiği için iletişim becerilerinin gücüne ve ekip ruhuna da inanmalısınız. 

Özetle, dijital pazarlamanın gücüne, fikirlerinizle yönlendirebileceğiniz bir alan olduğuna ve farklı alanlarda uzmanlaşmış ekiplerle çalışmanın yarattığı güçlü etkiye inanarak ilerlemelisiniz. Böylece zorlukları fırsata çevirmek adına fikirlerinizin gerçekleşmesine yardımcı olacak ekipler, iş insanları ve markalarla beraber çalışarak kariyerinizi de büyütüyor olacaksınız.

Ücretsiz DMI Seviye testi ile Dijital Pazarlama Bilginizi Test Edin.

Dijital Pazarlama alanında mevcut online eğitimlerden biri olan Digital Marketing Institute (DMI) Sertifikasyonu, diğerlerinden farklı olarak dünyadaki en çok tercih edilen ve global çapta tek geçerli sertifika programıdır. DMI PRO eğitiminin kariyerinizi nasıl şekillendireceğini detaylı olarak incelemek için broşürümüzü buradan indirebilirsiniz.

Orijinal makaleye buradan ulaşabilirsiniz.