KARİYER

Dijital Pazarlama Uzmanının Özgeçmişi Nasıl Olmalı?

20/10/2020
               

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde beklenen becerileri kazandınız ve bu kariyer alanında ilerlemeye kararlısınız. İşin en zor kısımlarından biri şimdi geliyor: iş başvurusu.

Birçoğumuz için hiçbir şey kendinizi ve becerinizi ortaya koymaktan daha korkutucu değildir. Ancak doğru hazırlanmış, kusursuz bir özgeçmiş (CV) bu yolculuktaki belki de en zor adımı atmanıza yardımcı olabilir.

İşverenlere kim olduğunuzu ve o işe neler katabileceğinizi göstermek için bir özgeçmiş oluşturmanız şarttır. Ve bu özgeçmişin ana amacı işverenlere tam da aradıkları kişinin siz olduğunuzu göstermektir.

Özgeçmiş, her pozisyon ve şirket için farklı şekilde hazırlanmalıdır ancak bazı temel ilkelere bağlı kalmak gerekir. Bir işverenin nasıl bir yaklaşım aradığını bilmek, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olacaktır.

Mükemmel bir özgeçmiş oluşturmak için bu beş temel ipucunu hatırlarsanız, bu işin aslında hiç de zor olmadığını göreceksiniz:

 

1. Merkezde Her Zaman Siz Olun

 

 

Özgeçmişinizin en temel noktalarına odaklanın; adınız, iletişim bilgileriniz ve geçmiş iş deneyimleriniz. 

Becerilerinizi vurgulayabileceğiniz o en değerli alanı boşa harcayıp gösterişli bir “Özgeçmiş” başlığı eklemeyin. Unutmayın ki burada ürün de özgeçmişinizin pazarladığı şey de sizsiniz. Dolayısıyla başlık olarak adınızla öne çıkmak akıllıca olacaktır.

Özgeçmiş formatları oldukça esnek olsa da telefon numaranız, e-postanız ve bulunduğunuz şehir kısa bir bilgi alanı şeklinde başlığınızın altında mutlaka yer almalıdır. Böylece işverenin sizinle iletişim kurması için gerekli bilgiyi ona vermiş, ona sizi nerede ve nasıl bulacağınızı kolayca anlayabilmesini sağlayarak işini kolaylaştırmış olursunuz. Ayrıca CV’nizin başına LinkedIn profilinizi veya varsa başka bir profesyonel site bilginizi eklemeniz de faydalı olacaktır. 

Deneyim ve eğitim bilgilerinizi listelemeden önce, özgeçmişinizin en üst kısmına profesyonel bir profil de eklemelisiniz. Bunu yapmanız, pozisyon için başvururken sahip olduğunuz belirli becerilerin, deneyimlerin ve hedeflerin bir özetini sunmanızı sağlar ve işe alım yapacak kişiye CV’nizin neler içereceğiyle ilgili hızlı bir fikir vermenize yardımcı olur.

Doğum tarihiniz gibi bilgileri eklememelisiniz. Bu tür içerikler birçok kurum tarafından gereksiz ve uygunsuz olarak değerlendirilebilir. Hatta bazı şirketlerde işverenlerin yaşınızı sorması yasa dışıdır. İşverenlerin çalışanların gizliliklerini ve insan haklarını korumalarına saygı göstermeleri için sıkı kurallar vardır.

Hızlı İpucu: Kendinize bir marka gibi davranın ve kendinizi pazarlayın.

 

2. Yalın ve Tutarlı Olun

 

 

İçerik ve şekil bakımından düzensiz bir özgeçmiş ile kimseyi etkileyemezsiniz.

Önemli olan işverene gereksiz bilgi vermekten kaçınarak işini kolaylaştırmaktır. Bunun için içeriğinizin doğru yazıldığından, farklı yazı tiplerine veya karışık bir görsel tasarıma sahip olmadığından, becerilerinizi ve deneyiminizi açıkça ortaya koyduğundan emin olun.

Özgeçmişinizi yalınlaştırmanın kolay bir yolu madde işaretlerini kullanmaktır. The Balance Career‘ın insan kaynakları uzmanı Alison Doyle, “Ortalama bir işe alım uzmanı veya işe alım yöneticisi bir başvuru sahibinin özgeçmişini incelemek için yalnızca saniyeler geçiriyor. Görüşmeyi almak için, deneyiminizi hızlı ve çarpıcı bir şekilde öne çıkarmanız gerekir. Maddelenmiş bir liste, kendinizi tanıtmanıza yardımcı olabilir. İşverene hızlı ve kolay bir şekilde işe uygun olduğunuzu gösterir.” diyor.

En iyi yazı tipleri basit ve okunması kolay olanlardır. 10 ila 12 punto arasında Arial, Times New Roman veya Calibri fontlarını tercih edin. 14-18 puntoluk ve daha büyük bir yazı tipini, başlıklar ve alt başlıklar için kullanabilirsiniz, ancak hepsini tek bir stilde tutmayı unutmamalısınız. 

İnfografikler bir CV içerisinde dağınık görünebilir ve en iyisi infografik kullanmamaktır.

Career Cast‘den Michelle Kruse, yaratıcı tasarımlar çekici görünse de, bir günde yüzlerce farklı şekilde tasarlanmış özgeçmişi i gözden geçiren insan kaynakları uzmanlarını rahatsız ettiğini belirtiyor.

Çok farklı bir tasarım yapmaya çalışmak yerine özgeçmişinizin kolay anlaşılır olmasına önem verin.

Hızlı İpucu: Kısa, şık ve basit olmayı tercih edin.

 

3. Kime Hitap Ettiğinizi Önemseyin

 

 

CV’nize eklediğiniz tüm bilgileri başvurduğunuz pozisyona uygun hale getirdiğinizden emin olun. Hangi deneyimlerinizi, sosyal projelerinizi ve becerilerinizi ekleyeceğiniz konusunda seçici olun. Örneğin, reklam sektöründe bir iş için başvuruyorsanız , bale eğitiminizi yazmak çok alakalı olmayabilir. Ancak lisedeyken çalıştığınız yarı zamanlı işiniz ya da online bir mağaza kurduysanız, onun için yürüttüğünüz sosyal medya kampanyası dikkat çekici olacaktır.

Dijital pazarlama alanında iş başvurusu yaparken, aldığınız dijital pazarlama eğitimi (digital marketing eğitimi) veya sosyal medya yönetimi eğitimi gibi sektörel eğitimlerinizi ve bu alanda almaya hak kazandığınız dijital pazarlama sertifikası (digital marketing certificate) varsa belirtmeyi unutmayın. Bu bilgiler özellikle DMI (Digital Marketing Institute) gibi dünyanın en çok tercih edilen ve global çapta geçerli tek sertifikasyon standardına sahip prestijli bir kurumdan alındıysa CV’nize daha da değer katacaktır.

Biraz araştırma yaparak ilgilendiğiniz şirketi daha yakından tanıyın. Belgelerinde ve iş tanımlarında kullandıkları anahtar kelimeleri bulun ve bunları özgeçmişinize dahil edin. Böylece pozisyona uygun olduğunuzu göstermiş olursunuz ve işe alınma şansınız artar.

Örneğin, SEO uzmanı pozisyonu veya dijital pazarlama rolü için başvuruyorsanız, SEO ve SERP deneyiminizin olduğunu ve PPC’ye aşina olduğunuzu vurguladığınızdan emin olun.

CV Library’nin CV danışmanı Jen David, yalnızca son on yılın ilgili deneyimlerini eklemek gerektiğine inanıyor.eklemek gerektiğine inanıyor. Buna ek olarak, özgeçmişinize ekleyeceğiniz beceri ve deneyimlerin hangi yönlerini ele alacağınızı da dikkatlice seçtikten sonra mümkün olduğunca kısa şekilde değinmeniz gerektiğinin altını çiziyor. CV’niz iş geçmişinizin, işveren isimleri ve işe başlangıç ve bitiş tarihlerini içeren bir özeti olmalı. Burada asıl amacınız, işverenin kariyerinizin dönüm noktalarını, başarılarınızı ve gelişiminizi hızlı ve kolay bir şekilde görmesini sağlamaktır.

Pozisyonlara ve o pozisyonda çalışırken üstlendiğiniz sorumluluklara ilişkin kısa açıklamaları iş listesine eklemek yeterli olacaktır. Küçük bir ayrıntı, işe alımcıların o pozisyondaki rol ve sorumluluklara aşina olduğunuzu bilmelerini sağlayabilir. 

Deneyimlerinizi, listenin en üstünde en son deneyiminiz olacak şekilde başlayarak ters kronolojik sırada yerleştirmeniz gerekir.

Tüm bu ipuçlarını uygularsanız, belirli pozisyonları veya şirketleri hedeflerken özelleştirebileceğiniz ve daha sonra dilediğiniz zaman yeniden düzenleyebileceğiniz bir CV oluşturmak çok daha kolay olacaktır. 

Hızlı İpucu: Yalnızca ilgili olan son deneyimlerinizi listeleyin.

 

4. Sayılar Önemlidir

 

Başarılarınızın nicelikli bir listesi, CV’nizin ayrışmasını sağlarken aynı zamanda yeteneklerinizi ve geçmiş projelerdeki katkınızı da gösterecektir. 

Next Generation, bir siteye olan trafiği veya genel olarak geliri artırmak gibi, işinizi nasıl iyileştirdiğinizi gösteren analizleri ve metrikleri verebilmenin özgeçmişiniz için oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Organik trafikte %20’lik bir artış gibi somut öğeler oldukça faydalı olacaktır.

Sayısal veriler sadece CV’nizi daha spesifik hale getirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda becerilerinizin geçmiş işverenlerinizin hedeflerine nasıl katkı sağladığını da gösterme fırsatı sunar. Katıldığınız bir projede organik trafiğin arttığını vurgulamanız WordPress, Moz OSE, SEMrush veya Google Analytics gibi SEO analitik araçlarını kullanma becerilerinizi de göz önüne serecektir. 

Belirsiz hiçbir şey bırakmayın ve İK uzmanının tahmin yürütmesini beklemek yerine projelere tam olarak ne kadar dahil olduğunuzu ve bu projelerle yakaladığınız başarıyı net bir şekilde ifade edin. Böylece, özgeçmişiniz çok daha kişisel hale gelecektir ve dijital pazarlama alanındaki başarınız göze çarpacaktır.

Hızlı İpucu: Katkı sağladığınız projelere dair analitik veriler ekleyin.

 

5. Yazım Hatalarını Kontrol Edin

 

 

Başarılı bir özgeçmiş hazırlamada son aşama metnin düzenlenmesidir. Önemsiz bir detay gibi görünse de bir dijital pazarlamacı için özgeçmişinde yazım hatası olması o adayın gözden çıkarılmasına sebep olabilir.Herhangi bir hata yapmadığınızı varsaymak yerine özgeçmişinizi tekrar kontrol etmek belki de o hayal ettiğiniz işi almanızı sağlayacaktır.

İçerik ağırlıklı bir dijital pazarlama pozisyonuna başvuruyorsanız, yapabileceğiniz en kötü şey basit yazım hataları yapmak olacaktır. Bu hatalar, işverene içerik oluştururken dikkatsiz davrandığınızı düşündürecektir.

Düzeltme yaparak basit hatalardan kaçının. Düzeltme ile ilgili iyi bir kaynak olarak Darla Phanklong’un CV-Library’deki içeriğine göz atın.

Yazım ve dil bilgisi hatalarına dikkat edin. CV’nizdeki olası yazım hatalarını kontrol etmenin bir başka iyi yolu da Grammarly üzerinden çalıştırmaktır.

Hızlı İpucu: CV’nizi okumak için bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Bazen ikinci bir gözün yazdıklarınızı okuması, hatalarınızı yakalamanıza yardımcı olur.

 

Sonuç

 

Yukarıda saydığımız tüm bu ipuçlarını uygularsanız, özgeçmişiniz daha okunaklı, ilgi çekici ve dijital pazarlama alanındaki becerilerinizi yansıtan bir hale gelir. Sonrasındaysa tek yapmanız gereken gönder düğmesine tıklamak.

Emin olun ki potansiyel işvereninizi bu işe en uygun aday olduğunuz konusunda ikna edebileceğiniz bir mülakat için etkili bir ilk adım atmış olacaksınız. Şimdiden iyi şanslar!

Siz de dijital pazarlama kursuna (digital marketing kursu) katılarak Sertifikalı Dijital Pazarlama Uzmanı olun ve diğer adayların arasından sıyrılmak için en etkileyici özgeçmişi nasıl yazacağınızı öğrenin. Eğitimleri incelemek için broşürü indirin!

Eğitimleri incelemek için broşürü indirin!

 

Orijinal makale için tıklayın.