PPC

Google Analytics Rehberi

20/10/2020
               

Google Analytics Nedir?

 

Google Analytics, her web sitesinin sahip olması gereken bir web analizi aracıdır.  Website performansınız, trafiğiniz ve kullanıcılarınızın davranışıyla ilgili birçok veriyi görmenize olanak sağlamaktadır. Google’ın rakiplerine göre hem kaliteli ve kullanımı kolay hem de ücretsiz bir araç sunması Google Analytics’in açık arayla en çok kullanılan web site analiz aracı yapmaktadır.

 

 

Google Analytics Nasıl Kurulur? (Kod Ekleme, Yetki verme)

Google Analytics kurulumu için öncelikle bir Google hesabına sahip olmanız gerekir. Eğer yoksa kolayca yeni hesap oluşturabilirsiniz. 

Unutmayın ki, Google Analytics’in sunduğu verilere ilk açtığınız hesap değil başka hesaplar üzerinden de erişebilirsiniz. Ayrıca web tasarımcınız, Web geliştiriciniz, SEO uzmanınız ve Dijital Ajansınızın hesaplarına da yetki verebilir ve yetki seviyesini belirleyebilirsiniz.

Bir hesap oluşturduktan sonraki adım hesaba giriş yapıp kuruluma devam etmeniz gerekmektedir. Tek yapmanız gereken, Google Analytics sayfasına gidip kurulum aşamalarını ilerletmek olacaktır. Detaylı bakarsak; 

 

 

1. Sign Up butonuna tıkladıktan sonra çıkan sayfada sitenizin bilgilerini doldurun.

 

 

2. Bilgileri girip ilerlediğinizde, sistem web sitenize eklemeniz için bir takip kodu verir. Web sitenizdeki her sayfaya basit bir JavaScript izleme kodu parçasını yükleyin.

 

 

Bu işlem için eğer gerekirse web site geliştiricinizden destek isteyebilirsiniz. 

 

3. Kodun doğru yüklenip yüklenmediğini Google Chrome tarayıcı eklentisi olan Tag Assistant (by Google) ile kontrol edin.

 

 

Google Analytics Nasıl Çalışır?

Sitenin her sayfasına eklenen kod sayesinde, sitenize giren her kullanıcı sistemi tetiklemekte ve takip mekanizması çalışmaya başlamaktadır. Böylece Google Analytics sistemi üzerinden site ve kullanıcı verilerini takip etmeniz mümkündür.

 

Google Analytics Terimleri Nelerdir?

Google Analytics’teki her rapor boyutlardan (dimensions) ve metriklerden (metrics) oluşur. Analytics’teki tabloların içindeki her satır dimension’ı, her sütun ise metric’i temsil etmektedir.

 

 

Boyut (Dimension): Boyutlar, website verilerin özellikleridir. Örneğin, website trafiği ile ilgili Analytics raporunda dimension, siteye trafiğin geldiği kanallardır. 

Metrikler (Metrics): Nicel ölçümlerdir. Sessions (oturumlar) metriği, toplam oturum sayısıdır. Page / Sessions metriği, oturum başına görüntülenen ortalama sayfa sayısıdır.

 

Google Analytics ile Hangi Raporları ve Verileri Görebiliriz?

 

Google Analytics raporları 5 ana bölümde toplanmaktadır. Menüde de görebildiğiniz raporlar aşağıdaki gibidir:

 

1. Real-Time

Bu sekmede sitenizdeki kullanıcıların gerçek zamanlı olarak neler yaptığını aşağıdaki örneklerdeki gibi görebilirsiniz:

  • Sitenizde o an gezinen kullanıcıların hangi lokasyondan (ülke ve şehir) bağlandığı,
  • Sitenizde o an bulunan kullanıcıların hangi kaynaktan sitenize (organic, direct, social vs.) ulaştıkları,
  • Sitenizdeki sayfalarda (içeriklerde) o an için kaç kişinin olduğunu,
  • Anlık olarak web sitenizde belirlediğiniz hangi etkinliklerin yapıldığı,
  • Anlık olarak web sitenizde belirlediğiniz hangi dönüşümlerin yapıldığı,

 

2. Audience

 

 

Bu sekme, sitenize girmiş olan kitleyi analiz etmenize yaramaktadır. Alt sekmeleri aşağıdaki gibidir:

  • Aktif Kullanıcılar 

Sitenizi son 1, 7, 14 veya 30 gün içinde ziyaret etmiş olan kullanıcıları izlemenize olanak tanır.

  • Lifetime Value

Çeşitli yöntemlerle edinilen kullanıcıların uzun vadeli değerini hesaplar.

  • Cohort Analizi

Bu rapor kullanıcılarınızı siteye ilk geldiği zamana göre gruplar. 

  • Audiences

Bu bölüm, daha ayrıntılı kitleler oluşturmanıza ve bunları analiz etmenize olanak tanır.

  • User Explorer

Oturum düzeyinde bireysel kullanıcı davranışlarını görebileceğiniz bir rapordur. 

  • Demografik bilgileri

Bu bölüm, kullanıcılarınızın yaşı ve cinsiyeti hakkında ayrıntılı bilgi görüntülemenizi sağlar.

  • İlgi Alanları 

Bu rapor, web site kullanıcılarının kişisel özelliklerine bir bakış açısı sağlayabilir ve bu da gelecekteki pazarlama kararlarınızı etkileyebilir. Yaptığınız analizle içeriklerinizi hedef kitlenizle daha uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz. 

  • Geo

Coğrafi rapor, kullanıcılarınızın yeri ve dili hakkında bilgi sağlar.

  • Behavior

Bu rapor, yeni kullanıcıların web sitenizle etkileşimde bulunmak için sitenize tekrar dönüp dönmediğini analiz etmenize yarar.

  • Technology

Bu rapor, kullanıcıların hangi tarayıcıyı, hangi işletim sistemini ve internete bağlanmak için hangi ağı kullandığını görmenize yarar. Teknik olarak yaptığınız geliştirmelerde bu verileri göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

  • Mobile

Bu rapor, kullanıcıların sitenizi hangi oranlarla tablet, masaüstü veya mobil cihazla görüntülediğini anlamanızı sağlar. Ek olarak cihaz bazlı veri analizi de yapabilir ve sitenizin hangi mobil cihazlarla görüntülendiğini tespit edebilirsiniz. 

  • Custom

Bu alan, kullanıcı segmentlerini daha iyi tanımlamanıza ve karşılaştırmanıza olanak tanır.

  • Benchmarking

Bu bölüm, sektörünüzdeki diğer rakiplerden toplanan verilerle kendi sitenizin verilerini karşılaştırmanıza olanak tanır.

  • Users Flow

Bu rapor, kullanıcıların sitenizde nasıl hareket ettiklerinin görsel bir temsilini sağlar. Kullanıcıların hangi sayfadan hangi sayfaya geçiş yaptıklarını, hangi sayfada siteden ayrıldıklarını kolayca analiz edebilirsiniz ve sitenizi bu bilgiler ışığında optimize edebilirsiniz. 

Örnek:

 

 

3. Acquisition

Bu sekmede genel olarak sitenize gelen kullanıcıların hangi kaynak üzerinden geldiğiyle alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz. 5 başlıkta toplanmış raporlar aşağıdaki gibidir;

  • All Traffic

Gelen bütün trafiğin kanal, referral, source/medium gibi ayrıntılı utm parametreleri ile görebilirsiniz.

  • Google Ads

Google Ads üzerinden yapılan tanıtımlar aracılığıyla web siteye gelen kullanıcıların ayrıntılı verilerini görebilirsiniz.

  • Search Console

Sitenin organik aramalardaki performansını görmenize yardımcı olur. Bu verileri görebilmek için Google Analytics ve Google Search Console araçlarının bağlantısının yapılması gerekir. Eğer bağlantı kurmadıysanız, bu sekmedeki yönlendirmeleri takip ederek bağlantıyı yapabilirsiniz. Bağlantıyı kurduktan sonra Landing Pages, Countries, Devices, and Queries ile ilgili verilere ulaşabilirsiniz.

  • Social

Bu sekmede sosyal medyadaki içeriklerinize (tıklayarak) etkileşime geçip web sitenize gelen kullanıcıların verilerini görebilirsiniz.

  • Campaigns

Bu son sekmede ise ücretli kampanyaların performansını görebilirsiniz. Farklı kampanyaların performansını karşılaştırabilirsiniz.

 

4. Behavior

Bu alandaki raporlar, kullanıcıların davranış raporlarını ortaya çıkarmaktadır. Site aramasını kullanma, görüntüledikleri içerik, sayfaların ne kadar hızlı yüklendiği vb. dahil olmak üzere kullanıcıların sitenizde gerçekleştirdiği işlemler hakkındaki verileri görebilirsiniz. Bu verilerden yola çıkarak hem sitenizin performansı hem de sayfa içeriklerinin performansını analiz edebilirsiniz.

  • Behavior Flow

Bu raporda kullanıcıların sitenizde hangi yolları izlediğini görebilirsiniz.

  • Site Content

Bu raporda sitenizdeki hangi sayfaların daha fazla görüntülendiği, hangi sayfaların ilk açılış sayfası (landing page) olduğu, hangi sayfadan kullanıcıların siteden çıkış yaptığı gibi verileri görebilirsiniz.

  • Site Speed

Site Hızı raporu, hangi içeriğinizin ne kadar hızlı yüklendiğini ve hangi iyileştirmeleri yapmanız gerektiğiyle ilgili öneriler sunmaktadır.

  • Site Search

Bu rapor, site ziyaretçilerinin sitenizdeki arama işlevini nasıl kullandığını gösterir. Hangi sorguları yaptığını, hangi sayfada arama yaptığı ve arama sonucunda hangi sayfaya gittiğini görebilirsiniz.

  • Events

Web sitesi için belirlediğiniz eventlerin verilerini görebilirsiniz. Örneğin; form doldurarak kaç kişinin yazdığınız ebook içeriğini indirdiğini görebilirsiniz.

  • Publisher

Yayıncı Raporu, gösterimler ve tıklamalar dahil olmak üzere sitenizden nasıl para kazandığınıza dair verilere erişmenizi sağlar.

  • Experiments

Denemeler işlevi, sitenizin varyasyonlarını test etmenize olanak tanır. Örneğin, yeni karşılama iletiniz eskisinden daha iyi dönüşüm sağlıyor mu, bunu görebilirsiniz.

 

5. Conversions

Bu bölümde tamamlanmış hedeflerinizi görebilirsiniz. Bu, e-mail bülteninize abone kazanmanız veya bir online satış olabilir.

  • Goals

Web sitesinde belirlediğiniz hedeflerin tamamlama istatistiklerini görebilirsiniz.

  • Ecommerce

Bu alan ecommerce kullanan web siteleri içindir. Satış bilgileri ve ürün performans verilerini görebilirsiniz.

  • Multi-Channel Funnels

Bu rapor, dönüşümlerin hangi kaynaklar aracılığıyla başarıya ulaştığını analiz etmenize yardımcı olur. Burada değerlendirme yaparken, bir dönüşümde birden fazla kaynağın etkisi olduğu (asist yaptığı) unutmamak gerekmektedir.

 

Hedef (Goal) Tanımlama Nasıl Yapılır?

Bu tanımlamayı yapmak analiz ve raporlama yapmak açısından oldukça kritiktir. Dijital pazarlama ve büyüme odaklı pazarlama (growth marketing) faaliyetlerinizin performansını ölçmek için mutlaka yapmanız gerekmektedir. Goal tanımlaması yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Tracking kodunu siteye ekledikten sonra sol alt köşeden Admin butonuna tıklayın.

2. View sekmesindeki Goals kısmına tıklayın.

3. Gelen ekrandaki New Goal butonuna tıklayın.

4. Takip etmek istediğiniz hedefe göre uygun seçeneklerle ilerleyerek goal kurulumu yapın.   En çok kullanılan ve en iyi çalışan yöntem, istediğiniz işlemi yapan kullanıcıyı bir “thank you” sayfasına yönlendirmek ve bu sayfanın görülmesini bir hedef olarak tanımlamaktadır.

 

Google Ads ve Google Search Console Entegrasyonu

 

  • Google Analytics ve Google Ads Entegrasyonu Neden Yapılmalı?

Google Ads hesabınızı ve Analytics hesabınızı bağlamak, kullanıcılarınızın yaptığınız reklamlar ile nasıl etkileşime girdiğini görmek için önemlidir. Google Ads reklamları sayesinde siteye gelen kullanıcıların belirlediğiniz hedefleri ve conversionları nasıl tamamladıkları dahil olmak üzere tüm aksiyonları görmenizi sağlar.

  • Google Analytics ve Google Ads Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

1. Google Ads Hesabınıza giriş yapın. Sağ üstteki araç simgesine tıklayın ve kurulum altındaki bağlı hesaplara tıklayın.

2. Google Analytics Sekmesinden Details butonuna tıklayıp bağlantı yapmak istediğiniz Google Analytics hesabını seçin ve link butonuna tıklayın.   

  • Google Analytics ve Google Search Console Entegrasyonu Neden Yapılmalı?

  Google Analytics üzerinde Search Console verilerini görmek için Search Console veri paylaşımını etkinleştirmeniz gerekmektedir. Google Analytics ve Search Console hesaplarının birbirine bağlanması için her iki hesaba ait yönetici izinlerine sahip olmanız gerekir.  

  • Google Analytics ve Google Search Console Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

1.  Google Analytics hesabınızda oturum açın ve mülk ayarlarına tıklayın.

 

2. Adjust Search Console butonuna tıklayın ve çıkan ekrandan kendinizin Search Console mülkünüzü seçip bağlantıyı yapın. Ardından kaydet butonuna tıklayın. 

 

Segment Oluşturma

Bütün raporların üst kısmında, görünen verilerin hangi segmente ait verilerin olduğu bilgisi mevcuttur. Bu kısım otomatik “All users” olarak seçili gelir. Siz istediğiniz segmenti seçebilir veya “add segment” butonuna tıklayarak hazır segmentleri kullanabilirsiniz.

Buradaki segmentler size yeterli gelmiyorsa kendiniz de yeni segment oluşturabilirsiniz. Bununla kullanıcı verilerini istediğiniz gibi filtreleyebilirisiniz. Örneğin, sadece belirli bir ülkeden gelen trafiği analiz etmek isteyebilirsiniz. Ya da sadece mobil cihazlar kullanarak siteye gelen kullanıcıların verilerini analiz edebilirsiniz. 

 

Custom Dashboard Oluşturma

Google Analytics’in en önemli özelliklerinden biri de özelleştirilebilir olmasıdır. İşletmeniz için önemli verileri tek bir ekranda görecek şekilde özelleştirme yapabilirsiniz. Bunun için:

  1. Sol menüden customization sekmesinden dashboards kısmına tıklayın.
  2. Create butonuna tıklayıp istediğiniz görüntü düzenini ve istediğiniz verileri seçin.

Hazır rapor biçimlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Oluşturduğunuz dasboard’daki verileri belirlediğiniz frekansa göre belirlediğiniz mail adreslerine PDF olarak otomatik bir şekilde gönderebilirsiniz.

 

Bir marka ile ilgileniyorsanız ve müşterinize haftalık veya aylık websitesi ile ilgili rapor göndermeniz gerekiyorsa bu özelliği mutlaka kullanmalısınız.

 

Custom Reports Oluşturma

Google Analytics üzerinden özel raporlar oluşturabilirsiniz. Analiz etmek istediğiniz verileri kendi istediğiniz metrik ve dimension’lara göre kendiniz oluşturabilirsiniz.