SEO

Google Search Console Rehberi – Bölüm 1

18/10/2020
               

Google Search Console Nedir ve Neden Kullanılmalıdır?

Google search console; temel olarak web sitenizin Google tarafından nasıl göründüğünü, Google botlarının sitenizi nasıl taradığını ve indexlediğini görebildiğiniz, ayrıca sitenizin Google organic arama sonuçlarından ne kadar gösterim ve tıklama aldığını görebileceğiniz bir paneldir. Bir diğer deyişle Arama Motoru Optimizasyon (SEO) için kullanılan araçlardan bir tanesidir.

Kısacası Search Console kullanarak hem arama motoru optimizasyonu yapabilir hem de site içerisindeki kullanılabilirlik ve performans anlamında önemli öngörüler elde edersiniz.

Web Sitenizi Google Search Console’a Nasıl Ekleyebilirsiniz?

Search Console’a Web Sitenizi Ekleme

Web sitenizi Google Search Console’a eklemeniz için öncelikle Google Search Console sayfası üzerinden Google hesabınıza login olmanız gerekir.

Ardından yönleneceğiniz Search Console ekranında, “add property” butonu ile devam edip sitenizi ekleme alanına geleceksiniz.

Search Console’a 2 farklı şekilde sitenizi ekleyebilirsiniz:

  1. Domain: Bu yöntem daha üst seviye bir kontrolü içerir. Bu yöntem ile birden fazla alan adınız altındaki subdomainleri ve www’lu veya www’suz şekilde web sitenizin versiyonlarını ekleyebilirsiniz. Sitenizin Http ve https’li versiyonları otomatik olarak eklenecektir. Sadece example.com şeklinde alan adınızı girmeniz yeterli olacaktır. Fakat bu yöntemi seçerseniz sadece DNS verification yoluyla sitenizi doğrulamanız gerekecek. Bu yöntem Google Analytics’te yeni bir hesap açıp altına property eklemek gibi düşünülebilir. Bu yöntem ile web sitenizi eklediğiniz takdirde Legacy Tools and Reports menüsünü kullanamayacağınızı unutmayın.
  2. URL Prefix: Bu yöntem daha basit bir kontrol sağlar. Burada kontrol edeceğiniz alan adınızı tam adıyla girmeniz gerekecektir. Http/https ve www. konularını dikkate almanız gerekecektir. Bu yöntemde doğrulama birden fazla yöntem ile yapılabilir.

Dikkat:

Web sitenizi Google Search Console’a girerken www kullanımına ve https kullanımına dikkat etmelisiniz. Önce kendinize standart alan adı olarak “www.example.com” veya “example.com” yazılışlarından birini belirleyin. Bu sayede, Google’a aramada tüm URL’lerimizin “www.example.com” olarak gösterilmesini istediğinizi söylemiş olursunuz. Eğer Google Search Console’a hangi alanı tercih ettiğinizi bildirmezseniz, Google alan adınızın www ve www olmayan sürümlerini ayrı olarak ele alabilir. Bu da duplike content olarak algılanmasına sebep olur. Eğer alan adınız hem www’lu hem de www’suz olmadan ayrı ayrı açılıyorsa, 301 yönlendirmesi kullanarak başta belirttiğiniz versiyona yönlendirme yapmanız gerekmektedir.

Doğrulama

Sitenizi search console paneline ekledikten sonra doğrulama aşaması geliyor. Burada Search Console size birden fazla yöntem sunuyor:

1. HTML Dosyası Yükleme: Bu yöntemde Search Console panelinden indireceğiniz bir dosyayı ftp dosyanıza yüklemeniz gerekiyor.

Yükleme işlemi sonrası tekrar Search Console’a girip “VERIFY” butonunu tıklayarak işlemi bitirebilirsiniz.

        2. HTML Tag Ekleme: Web sitenize ait sahipliğinizi, sitenizin HTML’inetag’i ekleyerek doğrulayabilirsiniz. Ekran görüntüsünde olduğu gibi Search Console’un size ilettiği kodu kopyalayıp web sitenizin ana sayfasının etiketleri arasına yapıştırmanız yeterli olacaktır.

Tag’i sayfalarınıza ekledikten sonra tekrar Search Console paneline dönerek doğrulama yapmanız gerekir.

İpucu: CMS olarak WordPress alt yapısını kullanan web siteleri için bu işlemi developer’ınıza gerek olmadan, kolayca yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken WordPress için olmazsa olmaz SEO araçlarından Yoast SEO plugin’ini indirmek olacak. Bu plugin’in kurulumunu yaptıktan sonra General menüsüne giderek aşağıdaki gibi Webmaster Tools sekmesinden Google Search Console’un size verdiği kodu yapıştırıp kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Tabii ki yine bu işlemden sonra Google Search Console’e dönüp “VERIFY” butonunu tıklamayı unutmamalısınız.

Ek olarak, Yoast SEO plugin’in bu menüsü ile ekran görüntüsünde de gördüğünüz gibi Bing, Yandex, Baidu gibi diğer Search Console’ların da doğrulama işlemleri yapılabilir.

      3. Google Analytics ile Doğrulama: Bu yöntem ile ilerlemek için öncelikle Google Analytics hesabınız olması gerekir. Eğer halihazırda Google Analytics hesabınız varsa yine herhangi bir development işlemine ihtiyaç duymadan web sitenizi doğrulayabilirsiniz. Google Analytics kodunuz doğru bir şekilde yerleştirildiyse ve Google Analytics hesabınızda mülk sahibi (owner) iseniz “VERIFY” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

      4. Google Tag Manager ile Doğrulama: Bu yöntem, Google Analytics ile doğrulama yöntemi ile benzer bir mantıkla çalışmaktadır. Eğer mülk sahibi (owner) olduğunuz bir Google Tag Manager hesabınız varsa aynı hesapta giriş yaptıktan sonra doğrulama işlemini yapabilirsiniz.

      5. Domain Name Provider Yöntemi ile Doğrulama: Sahip olduğunuz DNS ayarları üzerinden doğrulama yapabilirsiniz. Bu yöntem Domain ile sitenizi eklediğiniz durumda yapmanız gereken zorunlu metottur. Google Search Console tarafından verilen snippet’i DNS panelinde konfigürasyonları yaptığınız yerdeki ilgili alanlara kopyalamanız gerekecektir. Bu işlem için IT departmanına veya yazılım geliştiricilere ihtiyaç duyabilirsiniz.