PPC, SOSYAL MEDYA

Linkedin Reklamları Kılavuzu

19/10/2020
               

Linkedin Reklamları Kılavuzu

Linkedin, profesyonel iş dünyasının bir araya geldiği oldukça yaygın ve eski bir sosyal medya platformudur. Profesyonel iş dünyasının vakit geçirdiği bir platform olması sebebiyle özellikle B2B modelinde iş yapan markaların tercih ettiği bir dijital pazarlama kanalıdır.

Linkedin reklam kanalını kullanmanın avantajları şunlardır:

  • Niş bir kitleye erişilir.
  • Şirket ve job title hedeflemeleri ile tam istenilen personaya erişme imkanı sağlar.
  • Demografik hedeflemeleri oldukça doğru ve güvenilirdir.

Linkedin Reklam Hesabı Kurulumu

Linkedin reklamları için öncelikle sahip olduğunuz kişisel Linkedin accountunuzdan login olduktan sonra https://www.linkedin.com/campaignmanager/accounts linkinden ad account paneline erişeceksiniz.

Bu panelden Create Account butonu ile Linkedin reklam hesabını kolayca oluşturabilirsiniz.

Reklam faturalarını ödeyeceğiniz para birimini ve hesaba bağlanacak linkedin şirket sayfasını URL’ini veya ismini yazarak hesaba bağlanmasını sağladıktan sonra Linkedin reklam hesabı açılmış oluyor. Eğer bir şirket hesabı yoksa kampanyanızı yayına alamazsınız. Fakat bu aşamada henüz bir şirket sayfanız yoksa bir seçim yapmadan devam edebilir, kampanya oluşturma aşamasında seçiminizi yapabilirsiniz.

Ardından aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda kampanyalarınızın gruplarını görebilirsiniz. İsterseniz tüm kampanyalarınızı tek bir grupta toplayabilirsiniz veya farklı amaçlar için farklı kampanya grupları oluşturabilirsiniz.

Linkedin Kampanya Oluşturma

Kampanya açmak için sağ üst köşedeki Create Campaign butonu ile kampanyanızı oluşturabilirsiniz.

Kampanya Hedefleri

Kampanyanızı oluştururken size 3’e ayrılmış bir ana hedef seçeneği sunar:

Awareness

Brand awareness: Kampanya amacınız marka bilinirliği sağlamak ve fazla sayıda profesyonele ulaşmak istiyorsanız tercih etmelisiniz.

Consideration

Website visits: Web sitenize ziyaretçi çekmek ve onları potansiyel müşterilere çevirmek istiyorsanız bu hedefi seçebilirsiniz.

Engagement: Paylaşımlarınızın daha çok etkileşim alması ve şirket sayfanızın daha çok takipçiye sahip olmasını hedefliyorsanız bu kampanya modelini tercih edebilirsiniz.

Video views: Amaç videolarınızın izlenmesini sağlamaksa video views hedefi tercih edilmelidir.

Conversions

Lead generation: Hedef kitlenizin linkedin dışına çıkmadan, iletişim bilgilerini bir form yardımıyla toplayabileceğiniz bir reklam modelidir.

Website conversions: Website visits ile aynı gibi görünse de bu kampanya modelinde web siteniz ile oluşturacağınız conversion aksiyonuna göre kampanyanız optimize olacaktır.

Job applicants: Linkedin kullanıcılarına şirketinizdeki alakalı iş fırsatları hakkında bilgi vermek ve iş ilanlarınızı tanıtmak için bu kampanya modelini kullanabilirsiniz.

Bu hedeflerden en uygunu olanı seçtikten sonra(biz bu örnekte en çok tercih edilen website visits hedefini seçtik) aşağıdaki gibi bir hedefleme alanı ile karşılaşacaksınız.

Hedefleme

Diğer tüm reklam mecralarında olduğu gibi en önemli alanlardan biri hedefleme aşamasıdır. Linkedin burada paneli çok iyi bilmeyen veya zamanı olmayan pazarlamacılar için hazır kitleler oluşturuyor. Siz de dilerseniz bu alandan hazır bir kitle seçebilirsiniz. Fakat tavsiyemiz aşağıda anlatacağımız gibi kendi detaylı hedeflemenizi kendiniz yapmanız.

Hazır audience kısmından sonra Locations kısmından search ederek kampanyanızı yapacağınız lokasyonu belirlersiniz. Lindekin reklam hedeflemesinde kıta, ülke, şehir ve ilçe kırılımında hedefleme yapabilirsiniz.

Lokasyon hedeflemesinden sonra Language bölümünden dil hedeflemesini yapmalısınız. Buradaki dil seçeneği Linkedin kullanıcılarının Linkedin hesaplarını kullanırken seçtikleri dildir. Bu alandan açacğanız kampanya için sadece 1 tek dil seçme opsiyonunuz vardır.

Dil seçiminden sonra detaylı kitle hedeflemelerinizi yapacağınız alana gelirsiniz.

Burada “Narrow audience further (AND)” butonuna tıkladıktan sonra Audience Attributes ve Matched Attributes adında 2 ana kitle hedefleme seçeneği göreceksiniz:

Audience Attributes

Company: Hedefleyeceğiniz kişilerin çalıştığı şirketlere ait hedeflemeler yapacağınız bir seçenektir. Hedefleyeceğiniz kişilerin çalıştığı şirketlerin adı, sektörü, büyüklükleri gibi hedeflemeler yapabilirsiniz.

Örneğin biz bu kampanya örneğinde Company Size seçeneğinden 501-1000 Employees ve Company Industries seçeneğinden de “Computer Software” ve “Internet” sektörlerini seçtik.

Demographics: B2B kampanyalarda çok tercih edilmese de dilerseniz yaş ve cinsiyet hedeflemesi de yapabilirsiniz.

Education: Hedeflediğiniz kitlenin mezuniyet derecesini, mezun olduğu okulu veya mezun olduğu bölümü hedefleyebilirsiniz.

Job Experience: Kitle hedeflemede en önemli alanlardan biri de bu alandır. 

Bu bölüm, hedef kitlenizin job title’ı, uzmanlığı, hangi departmanda çalıştığı gibi detaylı hedeflemeleri yapmanız olanak sağlar. Biz bu örnekte project manager ve product owner job title’larını seçtik.

Interests and Traits: bu seçenek ile hedef kitlenizin ilgi alanlarını, üye olduğu linkedin gruplarını hedefleyebilirsiniz.

Matched Audience

Bu ana hedefleme ile ise daha önce mail adresi veya company bilgilerini liste halinde upload ederek toplu hedefleme yapmanıza olanak sağlar. Veya web sitenizi daha önce ziyaret etmiş kitleye remarketing kampanyası yapabilirsiniz.

Ad Format

Hedefleme yapıldıktan sonra reklamınızı hangi formatla yayınlayacağınızı seçmeniz gerekiyor.

Burada Linkedin’in diğer reklam mecralarından ayrılan 2 modeli bulunmaktadır. Spotlight ad modelinde aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi kişiselleştirilmiş reklamlar ile profil fotosu ve isime özel bannerlar oluşturulup bu bannerlarda mesajlar verilir.

Spotlight reklamları özellike Job Applicants hedef olarak seçilmiş kampanyalarda oldukça verimli olmaktadır.

Ayrıca hedef kitlenizi web sitenize çekmek, bir döküman indirtmek veya demo talebi sunmak için kullanılabilir.

Bunun dışında Message Ad reklam modeliyle hedef kitlenize özel InMail kampanyaları yapabilirsiniz. InMail kampanyaları ile Linkedin kullanıcılarının mesaj kutularına özel mesajlar göndererek markanızı, hizmetinizi veya teklifinizi sunabilirsiniz.

credit by: smart insights

Linkedin inMail reklamı oluştururken mesaj göndereceğiniz reklam hesabı için reklam hesabı yöneticisinden ayrıca Sender izni almanız gerektiğini unutmayın.

Biz bu örnekte Linkedin reklam mecrasında en çok tercih edilen reklam modeli olan Single Image Ad modeli ile devam edeceğiz.

Reklam modelini seçtikten sonra eğer reklam hesabı kurulum aşamasında reklamın bağlanacağı linkedin şirket sayfasını seçmediysek bu seçimi yapmamız gerekecek.

Şirket sayfası seçimi sonrası “Budget Schedule” kısmından bütçe ve yayınlanma tarihlerine ait detayların belirlenmesi gerekiyor. Bütçe aşamasında günlük bütçe veya toplam ve günlük bütçenin bir arada kullanıldığı bir seçenek bulunmaktadır.

Bütçe seçiminden sonra kampanyanın hangi tarihler arasına yayında kalacağını belirtmeniz gerekir. Bir bitiş tarihi seçip seçmemek size kalmıştır fakat başlangıç tarihi belirtilmelidir.

Ardından bid type bölümünden bid tipini seçebilirsiniz. Burada automated bid olarak kalması ve bid’i linkedin algoritmasına bırakmanız iyi olacaktır.

Son olarak conversion tanımlamasını yapacağınız alandan conversion işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Tüm bu kampanya hedefi, kitle hedeflemeleri, reklam modeli ve bütçe detaylarını belirledikten sonra yandaki Forecast Results alanından kaç kişiye erişeceğinizi görebilirsiniz. Ayrıca bütçenize göre kaç impression ve kaç click alabileceğinizi de görebilirsiniz.

Linkedin Reklam Oluşturma

Hedeflemelerden sonra reklam oluşturma aşamasında Yeni reklam oluşturma ve reklam hesabına bağlı linkedin sayfasından mevcut linkedin paylaşımlarından seçme opsiyonları mevcuttur. Mevcut paylaşımlardan istenilen seçilerek başka bir işleme gerek kalmadan reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.

Fakat kitlenize özel bir reklam göstermek istiyorsanız Create New Ad butonu ile devam etmeniz gerekiyor.

Ardından gelen ekranda reklam metinlerini ve görsellerini seçeceğiniz ekran görünecektir. Sağ tarafta reklamın ön izlemesini görebilirsiniz.

Yine bu alandan reklamın yöneleceği web sayfasının URL’ini ve Call to Action’u seçip ön izlemesine bakabilirsiniz.

Tüm seçenekleri tamamladıktan sonra kampanyanız ve reklamınız yayına alınmak için hazır oluyor. Bundan sonra göreceğiniz ekranda tüm detayların bir özetini görüyorsunuz ve yayınla seçeneği ile reklamlar review sürecine giriyor ve ardından yayınlanmış oluyor.