İÇERİK PAZARLAMASI

Uçtan Uca İçerik Pazarlaması Rehberi - 1

10/04/2021
               

Geleneksel reklamcılık yöntemleri; push marketing- yani tüketiciye giden yöntemlere dayanır ve tüketicileri bilinçli hedeflemeden uzak ve ilgilerini çekmeyecek reklam yağmuruna tutar. Bu da tüketicileri rahatsız eder. İçerik pazarlaması; geleneksel yöntemlerin aksine pull marketing, yani kullanıcıların ilgisini çekecek pazarlama faaliyetlerinden oluşur ve kitleleri, müşteri odaklı temas noktalarında markanıza yönlendirir. Bu yönüyle içerik pazarlaması;

  • Müşterilerin bir ürün veya hizmet aradıkları anda faydalı ve ilgili bilgilerle karşılarına çıkar
  • Hem yeni müşteri kazanımını hem de mevcut müşterilerin elde tutulmasını ve müşteri sadakatinin artmasına yardımcı olur
  • Kazandırdığı organik web sitesi ziyaretçileriyle kaliteli trafik sağlar ve bu da uygun bir maliyetle sürdürülebilir büyüme anlamında ciddi anlamda destek olur. 

Peki etkili bir içerik pazarlaması stratejisi nasıl oluşturulur ve yönetilir?

1- İçerik Pazarlamasında Planlama

Başarılı bir içerik pazarlama stratejisi, potansiyel müşteri ihtiyaçlarını analiz etmek ve taktiklerinizi buna göre planlamakla başlar. Bu nedenle içerik pazarlamasında planlama, ilgili içeriği oluşturmak ve hedef kitlenize dağıtmak kadar önemlidir.

Herşeyden önce, persona ve veri odaklı bir içerik pazarlama stratejisi planlamalı ve uygulamalısınız. İdeal müşterilerinizin varsayımsal ve genel temsili olan personaları baştan tanımlamak, gelecekteki faaliyetleriniz için oldukça önem taşır. Çünkü her personanın amacı ve karşılaştığı zorluklar farklılık gösterir. Bu sebeple birebir aynı ürünü iki farklı persona için tamamen farklı bir içerikle anlatmak gerekebilir.

İçerik pazarlama planlarınızı oluştururken bazı önemli konuları da göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Anahtar Kelime Hedeflemesi: Anahtar kelime (keyword) hedeflerken sektörünüzde hangi tür içeriğin en iyi performansı gösterdiğine dair bilgi almanız gerekir. Bunun için Buzzsumo ve SEMrush gibi araçları kullanabilirsiniz. Google Keyword Planner ile, hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.
  • Rakip Analizi: Rakiplerinizin pozisyon almak istediğiniz anahtar kelimelerdeki organik konumlarını takip etmek için yine SEMrush gibi araçları kullanabilir ve hedeflenen anahtar kelimelerde rakiplerinizin kim olduğunu öğrenebilirsiniz.

rakip analizi

  • Sektör Haberleri ve Trendlerin Takibi: İçerik oluşturmadan önce sektörünüz hakkında konuşulan konuları tespit edebilirsiniz. Google Trends'i kullanarak, sektörel trendlerini belirleyebilir ve Google'daki popüler arama terimlerini veya konularını keşfedebilirsiniz. Hootsuite gibi sosyal medya izleme araçlarını kullanarak da sosyal medya kanallarındaki önemli konuşmaları takip edebilir ve hashtag, konum veya anahtar kelimelere göre popüler konuları belirleyebilirsiniz.
  • Forumlar: Quora, Reddit ve Türkiye’de ekşisözlük; kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri barındırır ve internet kullanıcılarının bir konuda yanıt almak için sıkça başvurduğu forum platformlarıdır. Bu tür platformlardan sektörünüzle, ürün veya hizmetlerinizle ilgili soruları keşfedebilir, müşterilerin veya potansiyel müşterilerin sorularına cevap verebilir ya da markanızla ilgili bir konuda içerikler üretebilirsiniz.
  • SSS: Son olarak, içerik planlarınızı oluştururken sıkça sorulan sorular ve müşteri anketlerinden de yararlanabilirsiniz. Satış ve Destek Ekiplerine sorulan soruların gözden geçirilmesi, müşterilerinizin markanızla sorun yaşadığı noktaları keşfetmenize yardımcı olur. Müşteri anketleri de ürününüzü veya hizmetinizi neden kullandıkları hakkında size fikir verir.

Bahsettiğimiz analizler size içeriğinizi neden yazacağınızın cevabını vermiş oluyor. Planlamada unutulmaması gereken çok önemli başka bir konu ise, içeriğinizi kime yazacağınız. Yani bu aşamada personanızı da belirlemeniz gerekir.

2- Müşteri Karar Verme Aşamalarına Göre İçerik Üretimi

Günümüzde müşteri karar verme yolculuğu oldukça karmaşık bir hale geldi. Bu karmaşık yolculukta doğru mesajı doğru zamanda doğru kitleye ulaştırmak için içeriklerin karar verme süreçlerine göre üretilmesi gerekir. 

içerik pazarlaması rehberi

Farkındalık, değerlendirme, karar verme ve müşteriyi elde tutma aşamalarında ne tür içerikler üretmeli, inceleyelim:

a) Farkındalık Aşaması İçin İçerik Üretimi

Farkındalık (brand awareness) aşamasında; potansiyel müşteri, problemine ait çözümün ne olduğunun tam olarak farkında olmayarak, problemi tanımlamak ve çözmek için çeşitli araştırmalar yapar. Ve burada sizin doğru içeriğinizle karşılaşması oldukça önem taşır. 

Bu aşamadaki kullanıcıya sunulacak içeriğin ana amacının, o kişinin ihtiyaçlarına uygun faydayı sağlamak olması gerekir. Bu aşamada örneğin direkt ürün detayını anlatan ileri seviye bir içerik sunduğunuzda, içeriğiniz alakasız kalır.  

Bu evrede ayrıca önemli anahtar kelimelerde ve “nasıl yapılır?” gibi kullanıcıyı etkileşime geçirecek ve farkındalık yaratacak kelime gruplarında pozisyon almanız gerekir. Örneğin “how to” videoları ve blog postları gibi eğitici içerikler, sektör/analiz raporları, uzman görüşleri gibi içerikler göstermek faydalı olur.

Bir diğer önemli nokta da: farkındalık aşamasında potansiyel müşterinin aşina olmayacağı sektörel terminoloji ve teknik jargon kullanmaktan kaçınarak eğitici ve ilham verici içerikler oluşturmanız gerekir. 

b) Değerlendirme Aşaması İçin İçerik Üretimi

Değerlendirme (consideration) aşamasında ihtiyacını veya problemin ne olduğunu tespit etmiş ve bununla ilgili araştırma yapmaya başlamış potansiyel müşteriyi, müşteriye çevirmeye yarayacak içerikler üretmek gerekir. 

Bu evrede, yolculuklarının her aşamasında markanızla daha önce iletişim kurmuş olanlar için tutarlı içerikler oluşturmalısınız. İçeriği kişiselleştirmek için HubSpot gibi pazarlama otomasyon araçlarından yararlanabilirsiniz.

Yine bu evrede performansınızı artırmak için, bu kişilerin karşısına “long tail keyword” dediğimiz aranma hacmi düşük, dönüşüm oranı yüksek anahtar kelimelerle çıkmanız gerekir.

Bu aşamada ayrıca problemin çözümüne yönelik; karşılaştırma videoları, güven kazandıracak vaka çalışmaları gibi ikna edici içerikler ve spesifik bir sorunu çözmelerine yarayan ebook, whitepaper, infografikler, podcastler, webinar gibi içerikler üretebilirsiniz.

c) Karar Verme Aşaması İçin İçerik Üretimi

Bu evrede potansiyel müşteri karar vermeye hazırdır ve alternatif çözümleri karşılaştırır. Bu nedenle bu aşamada ikna edici ve ilham verici içeriğe odaklanmak gerekir. Karar verme süreçlerini hızlandırmak için, farkındalık ve değerlendirme aşamalarından geçen kişileri yeniden hedefleme (remarketing), oldukça sık uygulanan bir taktiktir. 

Bu aşamada:

  • Referanslar, testimonaillar, öneriler gibi markanız ile deneyim yaşamış tüketicilerin güven sağlayan içerikleri,
  • Ücretsiz demo, kısa süreli indirim gibi karar verme sürecini hızlandıracak içerikler oluşturabilirsiniz.

d) Müşteriyi Elde Tutma Aşaması İçin İçerik Üretimi

Müşteriyi elde tutma (retention) aşamasında, alıcı kararını vermiştir, ancak sizinle neden etkileşimde bulunduğunun hatırlatılması gerekir. Bu aşamada mevcut müşterileri sadık müşterilere hatta marka elçilerine dönüştürmek için müşteri memnuniyetini artıracak içeriklere odaklanmak gerekir. Bu doğrultuda eğitici videolar, başarı hikayeleri veya müşterilerinize ürününüzü veya hizmetinizi nasıl daha iyi kullanacaklarını gösteren içerikler oluşturabilirsiniz.

Bu aşamadaki etkili bir içerik stratejisi, tekrarlanan satın alma işlemlerini ve çapraz satışları teşvik edecektir. 

Önemli içerik türleri, içerik yayınlama aşamasında dikkat edilmesi gereken konular ve içerik pazarlaması faaliyetlerinin analiz ve optimizasyonu konularını ele aldığımız Uçtan Uca İçerik Pazarlaması Rehberi’mizin 2.bölümüne bu linkten erişebilirsiniz.

 

Büyüme Odaklı ve Dijital Pazarlamayı Türkçe Öğrenin 

İçerik pazarlaması, uçtan uca bir Büyüme Odaklı Pazarlama (growth marketing) stratejisinde odaklanılması gereken faaliyetlerden sadece birisi. İster işletmeniz, ister kariyerinizdeki büyüme yolculuğunuzda size destek olmak için hazırladığımız Türkçe Büyüme Odaklı Dijital Pazarlama Eğitimleri’ne, Growth Marketing Hub (GMH) platformumuzdan erişebilirsiniz. 

Eğitim konu başlıkları:

- Büyüme Odaklı ve Dijital Pazarlama Stratejisi Kursu

- Sosyal Medya Pazarlaması Kursu 

- Paid Media Pazarlaması Kursu 

- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Kursu

- Email Pazarlaması Kursu

- İçerik Pazarlaması Kursu

- Earned Media Kursu

- Web Sitesi / Mobil Uygulama Etkileşimi Kursu

 

EĞİTİMLERE ERİŞİN