SEO

Google Search Console Rehberi – Bölüm 2

18/10/2020
               

Google Search Console kurulumunu yaptıktan sonra etkin bir şekilde kullanmanız Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarınızda büyük fark yaratacaktır. Gelin, Search Console düzenli olarak dönüp bakmanız gereken ve gösterdiği verilerden öngörü çıkararak aksiyon almanızı sağlayan özellikleri inceleyelim:

Google Search Console – Arama Trafiği

1. Web sitenizin Google aramalarından toplam ne kadar gösterim ve tıklama aldığını, tıklama oranlarını ve anahtar kelimelerdeki ortalama sıralamaları görebilirsiniz. Bu verileri görüntülemek için Performance sekmesini inceleyebilirsiniz.

Performans ekranı, genel olarak genel olarak organik trafikle ilgili dataları temelde takip etmeniz gereken ekrandır. Gösterim, tıklama, CTR (tıklama oranı) ve ortalama pozisyonunuzu farklı zaman aralıkları için karşılaştırma yaparak sürekli takip etmeniz önemlidir. Bu ekranda ayrıca “search type” bölümünden Web, Image ve Video arama sonuçları için filtreleme ve karşılaştırma (compare) yapabilirsiniz.                   

2. Web sitenizin hangi arama terimlerinden gösterim ve tıklama aldığınızı görebilirsiniz. Organik trafik elde ettiğiniz arama terimlerinin tıklama oranlarını ve söz konusu arama terimlerindeki ortalama sıralamanızı görebilirsiniz.

 3. Web sitenizin hangi sayfalarına organik trafik aldığınızı görebilirsiniz. Ayrıca hangi arama sorgularının hangi sayfalara yönlendiğini de görebilirsiniz. Bu verileri analiz ederek hangi içeriklerinizin Google tarafından daha iyi gösterim ve click aldığını değerlendirerek yeni oluşturacağınız içeriklerinizi bu doğrultuda hazırlayabilir veya trafik almayan sayfalarınızı optimize edebilirsiniz.

4. Google’da gösterim ve trafik alan arama sorgularının ve sayfaların ülke ve cihaz kırılımlı verilerini görebilirsiniz. Bu veriler size odaklandığınız ülkelerdeki organik sıralama durumunuzu gösterecektir. Cihaz kırılımı sekmesi ise yine sürekli takip ederek organik trafiğinizin hangi cihazlardan elde ettiğinizi anlamanıza olanak sağlayacaktır. Ayrıca cihaza göre organik sıralamalarınızı göstererek kitlenizine göre cihaz optimizasyonu yapmanıza da imkan vermektedir.

5. Arama sorgularındaki organik sıralamanızı ülke ve cihaz kırılımında görebilirsiniz. Bu tip detaylı datalar için filtreleme özelliklerini etkin olarak kullanmanız iyi olacaktır. Örneğin sadece United States üzerinden elde ettiğiniz organik trafiğin hangi arama sorgularından geldiğini görebilirsiniz. Bunun için +New ikonuna tıklayarak “Country” seçip datalara göz atabilirsiniz.

Yine benzer bir filtrelemeyi cihaz veya sayfa bazlı yapabilirsiniz. Sayfa için URL’de yer alan belli bir parametreye göre filtreleme yapabilirsiniz.

Bir diğer filtreleme alanı ise aşağıda yer alan 3 noktalı alandır. Burada ise +New butonu ile filtrelediğiniz verilere ek bir filtre daha ekleyebilirsiniz.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi verileri belli kriterlere göre extra olarak filtreleyip daha detaylı veriler ve öngörüler elde edebilirsiniz.

İpucu: Arama sorguları ve aramalarda görünen sayfalarınızın datasını Google Analytics’te Acquisition menüsü altında Search Console sekmesinden de erişebilirsiniz.

Bunun için Google Analytics’te Admin paneline girip “All Products” menüsünden Google Search Console’u linkleyebilirsiniz. 

 

Google Search Console – Tarama

6. Web sitenize ait herhangi bir sayfanın Google tarafından indexlenip indexlenmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer indexlenmediyse indexlemesi için talepte bulunabilirsiniz. Bu işlemi URL inspection sekmesinden gerçekleştirebilirsiniz. 

Eğer bu ekranda “URL is not on Google” uyarısını göreceksiniz. Bu durumda sağ tarafta yer alan “REQUEST INDEXING” butonu ile sayfanızı indexletebilirsiniz. Indexlenmiş sayfayı “VIEW CRAWLED PAGE” butonuna tıkladığınızda sağ tarafta açılan kutucukta sayfanın HTML kodunu, sayfanın ekran görüntüsünü (mobil görünümde) ve More Info sekmesinden ise hata ve uyarıları görebilirsiniz.

Burada en sık kullanacağınız sekme “More Info” sekmesi olacak. Buradan sayfanıza özel hataları ayrıntılarıyla görebilirsiniz. Sayfa kaynağındaki hataları ve JavaScript Console hatalarını web geliştiricinize raporlayıp çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bu hataların çözülmesi sayfanızın Google nezdinde daha iyi performans göstermesini mümkün kılacaktır.

 

İpucu: Web sitenizde yeni bir makale veya yeni bir sayfa yayınladığınızda URL Inspection sekmesinden URL’inizi yazıp indexletmeniz iyi olacaktır.

7. Web sitenizde yer alan ve Google tarafından tespit edilen hatalı sayfaları Coverage sekmesinden görebilirsiniz. Bu alanda Error bölümünü sürekli kontrol etmeniz iyi olacaktır. Details bölümünde ise hataların detayını görebilirsiniz. 

Detayda genel olarak hangi sayfaların bu hatadan etkilendiğini göreceksiniz. Bu hataları CSV olarak indirebilir ve hataları çözdükten sonra hatanın detayına girip VALIDATE FIX butonuna tıklayarak onaylayabilirsiniz.

 8. Web sitenize ait bir veya daha fazla site haritası ekleyip Google’a tanıtabilirsiniz. Bu işlemi “sitemaps” sekmesinden gerçekleştirebilirsiniz. Hazırladığınız site haritasını ekledikten sonra ekranda statüsünü, son okunma tarihlerini ve site haritasının kaç URL içerdiğini görebilirsiniz. Bu tabloda en sağdaki grafik ikonuna tıklayarak (See index coverage) “valid” ve “exclude” sayfa sayılarını görebilir ve sayfa detaylarına erişebilirsiniz.

Google Search Console – İyileştirme

9. Web sitenizin açılma hızına ait verilere ve hız skorlarınıza cihaz kırılımlı olarak erişebilirsiniz. Speed (experimental) sekmesinde son 3 aylık dönemde masaüstü ve mobil kırılımlı olarak kaç tane sayfanın hızlı, yavaş veya ortalama hızda açıldığını açıklamalı sebepleriyle birlikte görebilirsiniz. Detaylara erişmek için ekranda çıkan OPEN REPORT butonunu kullanabilirsiniz.

Sayfa açılma hızlarının öneminin git gide arttığı bu dönemde yavaş açılan sayfalarınızı analiz edip hızlandırmanız için bu menü sık sık göz atmanız gereken menülerden biri olacaktır.

Not: Bu dataya erişmek için web sitenizin belli bir gösterim alması gerekir.

10. Mobil kullanılabilirlik sorunlarınızı tespit etmek için “Mobile Usability” sekmesini kullanabilirsiniz. Burada kaç sayfada hata olduğunu ve kaç sayfanın Mobile-Friendly olduğunu görebilirsiniz. Burada hatalı sayfaları hata detayları ile birlikte görebilirsiniz.

11. AMP(accelerated mobile pages) kullanılan mobil sayfaların indexlenme durumlarını görebilirsiniz. Ayrıca AMP sayfalarınızda bulunan hataları da görebilirsiniz.

Bu sekmenin menünüzde yer almadığını görebilirsiniz. Endişelenmeyin, bu sekme sadece AMP link kullanan web sitelerine ait Search Console’larda görünür.

12. Web sitenizin manuel action’a girip girmediğini kontrol edebilirsiniz.

13.Web sitenizde herhangi bir security sorunu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Google Search Console – Legacy Araçları ve Raporları

14. International Targeting: Web sitenize eklediğiniz dil etiketlerini (hreflang) kontrol edebilirsiniz. Özellikle web sitenizde birden fazla dil kullanıyorsanız ve Hreflang ayarlarını yaptıysanız bu sekmeden etkilenen sayfalarınızı görebilirsiniz.

Bu ekranda yer alan Country sekmesinden organik ülke hedeflemesini yapabilirsiniz. Özellikle bir ülke özelinde lokal bir web siteniz varsa bu işlemi yapmanız önemlidir.

15. Remove URLs: Web sitenize ait URL’leri geçici olarak arama sonuçlarından kaldırabilirsiniz. Bu işlemi çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız ve kaldırılacak URL’den emin olmalısınız.

16. Crawl Stats: Google botlarının web sitenizi tarama datalarına erişebilirsiniz.

17. Messages: Web sitenizde Google’ın tespit ettiği hatalara ait mesajları burada görebilirsiniz.

18. URL Parameters: Kapsam sorunlarını görmek ve URL parametrelerini yapılandırmak için kullanabilirsiniz. Kapsam sorunları yaşamıyorsanız URL parametrelerinizi yapılandırmanıza gerek yoktur. Belirli periyotlarla bu toolu kontrol ederek Parametrelerin yanlış yapılandırılması, web sitenizdeki sayfaların google dizininden silinmesine ve arama sonuçlarında gözükmemesine sebep olabilir. Bu nedenle, gerekli olmadığı sürece bu aracı kullanmayın.

19. Web Tools: Bu tool’un altında farklı işlemler gerçekleştirebilirsiniz:

  • Ad Experience Report ile Reklam Performans raporunuzu desktop ve mobile kırılımlı olarak görebilirsiniz.
  • Abusive Experiences ile kötüye kullanım deneyimi durumunu görüntüleyebilir ve düzeltilmesi gereken sorunlara ilişkin örnekleri görebilirsiniz
  • Testing tools ile structured data’nızı test edip data markup helper ile structured datanızı oluşturup Google’a bildirebilirsiniz.

20. Site bağlantıları (Links): Web sitenizdeki external ve internal linkleri görebilirsiniz. Ayrıca web sitenize gelen backlinkleri de analiz edebilir, hangi siteden hangi sayfalarınıza link geldiğini inceleyebilirsiniz.