DİJİTAL PAZARLAMA, MOBİL UYGULAMA

Mobil Uygulama Oluşturma Rehberi

05/04/2021
               

Mobil uygulamalar artık dünyaya hükmediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 2018 yılında 194 milyar uygulama indirildi ve reklam verenlerin 2023 yılı sonuna kadar kadar %50 artışla mobil reklamlara 339 milyar dolardan fazla harcama yapması bekleniyor.

Bu nedenle, ister girişimci olmak adına mükemmel uygulama fikirleriniz olsun ister mobil ticaret pazarına girmeye çalışan büyük bir işletme olun, akıllıca davranmanız ve doğru adımları atmanız gerekiyor. 

Mobil uygulama oluşturmak için kullanımı kolay çok sayıda platform mevcut. Tam da bu nedenle mobil uygulama geliştirme süreci bazen hafife alınabiliyor. Ve uygulama oluşturmadan önce, uygulama oluştururken ve uygulama oluşturduktan sonra izlenmesi gereken temel adımlar göz ardı ediliyor. Belli adımları izleyerek mükemmel bir yol haritası çıkarabilir ve gerçek bir kazanan olabilirsiniz. Aksi takdirde, tüm süreç para, zaman ve emek kaybı ile sonuçlanabilir ve hayal kırıklığına neden olabilir.

Şimdi, uygulamanızı sıfırdan oluşturma sürecinin tüm adımlarına göz atalım:

 

Uygulama Nasıl Oluşturulur

 

Adım 1: Temelden Başlayın: Hedefinizi Belirleyin

Uygulama oluşturma düşüncesine sahip olmanız önemli bir ilk adımdır. Eğer bu düşüncenizin akıllıca bir iş faaliyetine dönüşmesini istiyorsanız, uygulamanız iyi kurgulanmış, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve güncel olmalıdır.

Akıllı Mobil Uygulama Fikir ve Hedefleri

En temel noktadan başlayın ve elde etmek istediğiniz sonuçları yazın. Geliştirme sürecini ve tasarımı unutun.  Kendinize doğru soruları sormak oldukça iyi bir ilk adımdır, örneğin:

  • Uygulamanızın amacı nedir?
  • Uygulamanız hangi sorunları çözecek?
  • Kullanıcılar çözümünüzü neden etkileyici bulacak?
  • Uygulamanızın mevcutta bulunanlardan farkı nedir? Özgün özellikleri nelerdir?

Kendinize bu soruları sorarak, gereksinimlerinizi tespit edecek, işletmenizin çözümlerini belirleyecek ve uygulamanızın hedeflerini saptayacaksınız. Bir işe nasıl başlarsanız öyle sona ereceğini unutmayın. Geliştirme sürecinin en başından itibaren özenli olmak sizi başarıya götürecektir.

 

Adım 2: Piyasadaki Rakiplerinizi Araştırın

Mobil pazarın ne kadar büyük bir pazar olduğuna daha önce değindik. Özgün bir fikre sahip olduğunuzu düşünseniz bile, mobil uygulama pazarında çok fazla oyuncu var. Kendinize güvenin ve rekabeti size ilham verecek bir dürtü olarak görmeye çalışın. Eğer rakiplerinizi yeterince iyi incelerseniz, bolca işe yarayan içgörü ve know-how elde edebilirsiniz.

Mobil Uygulama Pazarında Rekabet

Tüm rakiplerinizin uygulamalarını indirip deneyin, uygulama kullanıcılarının yorumlarını okuyun ve kendinize dersler çıkarabileceğiniz açıklar bulmaya çalışın. Bu içgörüleri kendi uygulamanızın özelliklerini ve işlevselliğini tasarlarken potansiyel müşterilerinizin neyi beğenip beğenmeyeceğini öngörmek için kullanabilirsiniz.

 

Adım 3: Uygulama Özellik ve İşlevselliğinin Taslağını Çıkarın

Hedeflerinizi belirlediğinize ve uygulama kullanıcılarının ihtiyaçları ve pazarın dinamikleri ile ilgili içgörü edindiğinize göre, artık uygulamanızı nasıl şekillendirip oluşturacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu adımda yapacağınız tek şey, uygulamanızın neye benzeyeceğinin taslağını çıkarmak için, uygulamanızın içermesi gereken özellik ve işlevsellikleri belirlemenizdir.

Yaratıcı olmaya ve sürecin başında belirlediğiniz hedefler doğrultusunda ilerlemeye çalışın. Uygulamanıza değer katacak her özellik son derece önemlidir.

Mobil Uygulama Özellikleri - Taslak

Uygulamanızın:

  • eTicaret entegrasyonuna mı sahip olacağına yoksa ücretli indirme mi teklif edeceğine
  • Sosyal medya paylaşımları kullanıp kullanmayacağına
  • Veri toplamak için form kullanıp kullanmayacağına
  • YouTube ya da Vimeo entegrasyonu içerip içermeyeceğine
  • Bildirim kullanıp kullanmayacağına
  • Online sohbet seçeneği içerip içermeyeceğine

karar vermelisiniz.

Oluşturacağınız bu taslağın mobil uygulamanızı geliştirme sürecinde oldukça önemli bir rehber olacağını unutmayın.

 

Adım 4: Şablon ve Maket (Mockup) Oluşturun

Şablon, uygulamanın olmazsa olmaz özellik ve işlevselliklerini içeren grafik bir sunumdur. Şablonlar uygulamanın hedefleri ve özelliklerine karar verdikten sonra resmin bütününü görmek için çok önemlidir. Şablonda belirlenmesi gereken temel özellikler şöyle sıralanabilir:

  • İçeriğin temel unsurları
  • Yapının ana hatları ve düzeni
  • En temel kullanıcı arayüzü

Mobil Uygulama Şablonu

Şablonu bir deftere çizebilir ya da çizim için farklı online araçlardan yararlanabilirsiniz. Bu size uygulama akışını ve en kullanıcı-dostu bir deneyimi planlamanıza yardımcı olacaktır. 

Daha önce bahsettiğimiz gibi, şablon ürünün yapısını gösterir. Öte yandan maket, tasarımınızı gözler önüne serer. Böylelikle uygulamanızın görünümünü ayarlayabilir, ürününüzün renk temasına, tipografisine ve stiline karar verebilirsiniz. Uygulamanızın maketini oluşturmak için, maket oluşturma araçlarını kullanmalısınız. 

Ayrıca, yapı ve maketi mobil işletim sistemine göre tasarlamayı unutmayın çünkü UX (kullanıcı deneyimi) Android ve iOS’ta farklılık gösterebilir.

 

Adım 5: Test Et, Geri bildirim Al, Revize Et

Şablonunuzu ve uygulamanızın görsel dünyasını inşa ettikten sonra, sıra uygulama akışınızı arkadaşlarınıza ya da bir test grubuna göstermeye ve uygulama özelliklerini ve akışı güncellemek üzere ger ibildirim almaya geldi. Uygulamanızı test etmeniz, eksik parçaları görmenize, kullanım kolaylığını analiz etmenize ve gerilme noktalarını tespit etmenize yardımcı olur. Ayrıca, uygulamanın süreç akışının kullanıcı beklentilerini ne kadar karşıladığını kontrol edebilirsiniz. 

Mobil Uygulama Testi

Aldığınız geri bildirimleri yönetmek için, gerçek-zamanlı uygulama kullanıcılarınıza şu soruları sorabilirsiniz:

  • Ana menüye erişimin kolay ve görünür olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Uygulamadaki tüm işlemleri tamamlamak kolay mı?
  • Aradığınız içeriğe kolaya ulaşabiliyor musunuz?
  • Gereksiz ya da eksik seçenekler var mı?
  • Uygulamanın en çok neyini beğendiniz?

 

Adım 6: Uygulamanızı İnşa Etmeye Başlayın

Uygulamanızın kullanılabilirliğini kontrol edip güncellemeler yaptıktan sonra, sıra uygulamanızı inşa etmekte. Mobil uygulama geliştirme evresinde, online uygulama oluşturucularını kullanabilir, bir mobil uygulama geliştirme şirketi ile işbirliği yapabilir ya da şirket içinde bir geliştirme ekibi oluşturarak kendi uygulamanızı geliştirebilirsiniz.

Sıfırdan bir uygulama inşa edebilir ya da uygulama geliştirme araçlarından bir şablon seçip tasarımı tamamlayarak geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Mobil Uygulama Geliştirme

Uygulamanızı sıfırdan inşa etmek istiyorsanız, tamamlanmış ürünün düşünce ve vizyonunuzla uyumlu olduğuna emin olmak için her adımı özenle takip etmeniz gerektiğini unutmayın.

 

Adım 7: Son Test ve Güncellemeler

Uygulamanız artık çalışmaya hazır! Eğer tamamıyla işlevsel bir uygulamaya sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, iyileştirme gerektiren hata veya noktaların olup olmadığını tespit etmek için son bir kullanılabilirlik testi yürütebilirsiniz.

Dahili test, harici test ya da her ikisini yapmayı tercih edebilirsiniz. Dahili testler genellikle akıştaki hata ve sorunları yakalamak için bir ekip tarafından yürütülür. Harici testler ise kullanıcı deneyimi ile ilgili sorun olup olmadığını kontrol etmek için uygulama hakkında hiçbir fikri olmayan yabancılar tarafından yürütülür.

Dahili test ile uygulamanızın özelliklerini gerçek kullanıcılar ile test edebilir ve modelinizin kolay kullanır  olduğundan emin olabilirsiniz. Sonrasında test geri bildirimlerine göre son güncellemeleri yapabilir ve uygulamanızı, mobil uygulama geliştirme yolculuğunun ilk adımında belirlediğiniz hedeflere paralel olarak düzenleyebilirsiniz.

 

Adım 8: Faaliyete Geç!

Mobil uygulama geliştirme sürecinin temel adımlarını tamamladınız. Şimdi sıra uygulamanızı sunmaya ve ürününüzü dünyanın geri kalanıyla paylaşmaya geldi.

Mobil uygulamanızı kolayca Android mağazasına ekleyip Google Play mağazasında satışa sunabilirsiniz. Fakat iOS uygulamanızı piyasaya sunmadan önce değerlendirmeye alacaktır. iOS’a eklenmek bazen bir haftayı bulabilir.

Öte yandan, uygulamanızı mobil uygulama kullanıcıları arasında yaygınlaştırmak için temel pazarlama etkinliklerine başlayabilirsiniz. Uygulamanızı Pre-Apps’te yayınlamanız iyi bir ilk adımdır çünkü insanlar her zaman yeni fikir ve araçlara açıktır. Mobil uygulamanızı inceleyip işinize yarayacak yorumlar bırakabilirler. 

Pazarlamanın olmazsa olmaz olduğunu olduğunu asla unutmayın! Öylece durup insanların uygulamanızı keşfetmesini bekleyemezsiniz. Mutlaka hedef kitlenize ulaşıp onların dikkatlerini çekmenin bir yolunu bulmalısınız.