PPC, SOSYAL MEDYA

Quora Reklam Kılavuzu

19/10/2020
               

Quora temelde bir soru-cevap sitesi olsa da son dönemlerde pazarlamacıların ilgisini çekmeyi başardı. Özellikle kullanıcıların çeşitli ürün ve servisler ile ilgili olan sorularına bu platformda cevap aramaları dijital pazarlamacıların bu mecraya yönelmesine yol açtı.

Quora, 400.000’den fazla topic ve 100 milyon aylık unique ziyaretçi sayısı ile markalar açısından mutlaka bulunmak gereken bir platform haline geldi.

Quora Ad Account Oluşturulması

Quora’da bir ad account oluşturmak için öncelikle bir Quora hesabınızın olması gerekiyor. Bir quora hesabınız varsa bu linkten reklam hesabı oluşturmaya başlayabilirsiniz: https://www.quora.com/ads/create_account

Burada Accountunuza bir isim ve email adresini girip para birimini seçeceksiniz. Şu an sadece 7 farklı para birimi ile ödeme yapabiliyorsunuz.

Daha sonra Business Information bölümünden adres bilgilerini de girdikten sonra reklam paneline erişebilirsiniz. 

Quora Reklam Kampanyası Oluşturulması

Reklam panelinde sağ üstte New Campaign isimli mavi butona tıkladığınızda aşağıdaki ekranı göreceksiniz.

Bu ekranda kampanya adını girdikten sonra kampanya hedefinizi seçmelisiniz.

Temel olarak 4 hedef bulunmaktadır:

  1. Conversions: Web sitenize trafik çekmek ve sitenizde belirlediğiniz özel hedefleri(satın alma, kayıt, hesap oluşturma vs) quora üzerinde ölçümlemek için bu hedefi tercih edebilirsiniz. Bu hedefi seçmek için önce Quora Pixel’ini web sitenize yüklemeli ve Quora üzerinden conversion seçmelisiniz.
  2. App Installs: Eğer bir mobil uygulamanız varsa bu hedef ile quora kanalından app market sayfanıza kullanıcı çekebilirsiniz. Quora, mobil uygulama yükleme performansı ölçümü için Kochava, TUNE, AppsFlyer, Branch ve Singular ile entegre bir şekilde çalışır.
  3. Traffic: Web sitenizde dilediğiniz bir sayfaya trafik çekmek için kullanabilirsiniz.
  4. Awareness: Amacınız marka veya ürün bilinirliği sağlamaksa bu hedefi seçebilirsiniz.

Biz bu örnekte Quora’da en çok tercih edilen ”Traffic” hedeflemesini seçtik. Seçimi yaptıktan sonra altta açılan ekrandan günlük maksimum bütçeyi veya toplam bütçeyi girmelisiniz. En alttaki bölümden ise kampanyanızın yayınlanma tarihlerini belirleyebilirsiniz.

Kampanya bölümü tamam, şimdi reklam seti ve hedeflemede.

Quora Reklam Seti ve Hedeflemeler

Kampanya ayarlarını yaptıktan sonra açılan ekranda Reklam Setini oluşturacaksınız. Reklam setinde ana mantık kampanyalarınızı ve bütçenizi farklı hedeflemeler için ayırmaktır. Farklı hedefler için ayrı reklam setleri yapmak en doğrusudur.

Reklam setinde önce setinize bir isim vermeniz gerekir. Ardından da lokasyon seçimini yapmalısınız. “Bulk add” butonu ile lokasyonları toplu bir şekilde ekleyebilirsiniz. Ayrıca lokasyon exclude etme opsiyonu da mevcut.

Lokasyon seçiminden sonra hedefleme detaylarını belirleme alanını göreceksiniz.

Burada 4 farklı hedefleme modeli göreceksiniz ve bu hedeflemelerden sadece 1 tanesini seçmeniz gerekmektedir.

Biz bu makalede örnek olarak web siteleri için live chat yazılım çözümleri sunan bir marka için kampanya ve reklam oluşturma simülasyonu yaptık.

1. Contextual targeting: Quora reklam kampanyalarında çokca tercih edilen hedeflemedir. Bu hedeflemede 3 alt model bulunmaktadır:

  • Topics: Bu modeli seçerseniz reklamlarınız belirlediğiniz Quora topic’lerinde görünecektir. Siz hedeflemek istediğiniz topicleri girdikçe suggestion bölümünde size öneriler de sunulacaktır.
  • Keywords: Bu alana gireceğiniz keywordleri içeren Quora sayfalarında reklamlarınız görünecektir.
  • Questions: Quora’da yer alan spesifik soruların altında reklamınız görünecektir. Bu hedefleme oldukça etkili olabilir. Erişeceğiniz kitle kısıtlı olabilir fakat sorunu için soru soran bir Quora kullanıcısına tam ihtiyacı olan zamanda karşısına çıkmanız oldukça önemlidir.

Örnekte olduğu gibi livechat konusunda sorulan soruların olduğu sayfada reklamınız görünecek.

2. Audience targeting: Remarketing kitlelerinizi hedefleyeceğiniz modeldir. Websitenizi daha önce ziyaret etmiş kişilere Quora reklamlarınızı gösterebilirsiniz Bu hedeflemeyi kullanmak için Quora pixel kodunu daha önce web sitenize yerleştirmiş olmanız gerekir.

3. Behavioral targeting: Quora kullanıcılarının ilgi alanlarına ve geçmiş datalarına göre hedefleme yapabilirsiniz. 3 farklı opsiyon sunar:

  • Interest: İlgi alanlarına göre hedefleme yapmanızı sağlar
  • Keyword history: Quora kullanıcılarının geçmişte ziyaret ettiği sayfalarda gördüğü keywordlere göre hedefleme yapmanızı sağlar
  • Question history: Quora kullanıcılarının geçmişte sorduğu sorulara göre hedefleme yapmanızı sağlar.

4. Broad targeting: Bu seçeneği seçerseniz herhangi detaylı bir hedefleme yapmadan reklamlarınızı mümkün olduğu kadar geniş bir kitleye gösterir.

Biz bu makalede hedefleme kısmında Contextual targeting’de topics seçeneği ile devam ettik.

Hedeflemeyi yaptıktan sonra additional targeting bölümünde device seçimi ve cinsiyet hedeflemesi yapılır.

Bu alanda ayrıca Question ve Audience exclude etme işlemini de yapabilirsiniz. Hemen ardından email seçeneği görünür. Bu seçeneği işaretlerseniz (zaten default olarak işaretli durumdadır) Quora’nın üyelerine gönderdiği günlük maillerinde yer alabilirsiniz. Bu özelliği Quora’yı diğer reklam mecralarından ayıran bir özelliktir.

Reklam seti oluşturma alanının son aşamasında CPC bid’inizi ve reklamınızın optimizasyon şeklini seçmelisiniz. Bu alanda CPC bidinizi belirlerken Quora’nın size yaptığınız hedefleme kriterlerine ve rekabete göre bir bid tavsiyesi sunması bu mecrayı özel kılan özelliklerden bir diğeridir.

Hedeflemeler ve bid seçeneklerinden sonra sağ kolonda yer alan summary alanında kampanyanıza ait özet bilgileri görebilirsiniz.

Hedeflemeleri yapıp reklam setini hazırladıktan sonra artık reklam oluşturma aşamasına geçebilirsiniz.

Quora Reklamlarının Hazırlanması

Reklam oluşturma ekranında önce reklamınıza ait bir isim belirleyip ardından reklam formatını seçmelisiniz.   Temel olarak 3 tip reklam formatı vardır:

  1. Image Ad: Text, CTA ve linkin dışında bir reklam görseli de ekleyebileceğiniz bir reklam modelidir.
  2. Text Ad: Quora’da sadece text, CTA ve linkten oluşan bir reklam modelidir. Google search reklamlarına benzer bir formattadır.
  3. Promote an answer: Bu reklam formatında daha önce mevcut bir cevabı Quora kullanıcıları için daha belirgin hale getirebilirsiniz.

Reklam modelinizi seçtikten sonra reklamınız ile ilgili Business name, başlık, açıklama, CTA, link ve logo girmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri girerken sağ kolonda reklamınıza ait ön izlemeyi görebilirsiniz.

Reklamınızı da hazırladıktan sonra Quora reklam kampanyanız yayına hazır duruma gelmiş oluyor. Bu noktadan sonra kampanyanız review sürecine girecek ve ardından muhtemelen yayına alınacak.