SEO

SEO Nedir? SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Rehberi

19/10/2020
               

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

SEO, dijital pazarlamaya ilgisi olmayanların bile sıkça duyduğu bir konu olmasına rağmen, bu alanda uzmanlaşmış profesyonellerin bir kısmının hala kapsamlı bir şekilde başarılı bir SEO stratejisi yönetmeye hakim olmadığını görüyoruz. Bu rehberimizde “SEO nedir” ve “neden dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından” konularına açıklık getirip, sizi temel SEO kavramları ile tanıştıracağız.

SEO, Search Engine Optimization ifadesinin baş harflerin kısaltılmasından oluşmaktadır. Yani arama motorları sonuçlarında üst sıralara çıkıp daha fazla trafik almak için yapılacak bütün çalışmaları ifade etmektedir. Bu çalışmalara web sitesi içinde ve dışında yapılan çalışmalar da dahildir.

Dünyada en çok kullanılan arama motoru Google olduğu için, yapılan çalışmalarda Google’ın kriterlerini ve algoritmalarını baz almak faydalı olacaktır. 

SEO Neden Önemli?

SEO’nun en önemli avantajı, markanızın sunduğu ürün ve/veya hizmetle ilgilenen potansiyel müşterileri içeriğinizle ücretsiz olarak buluşturmasıdır. Potansiyel müşterilerinizin karşısına onlara fayda sağlayan bir içerikle çıkmanız uzun süreli bir iletişim ağı kurmanıza imkan verir. Bu nedenle, sürdürülebilir bir içerik politikasına sahip olmak markanıza kısa veya uzun vadede gelir olarak dönebilir

SEO Nasıl Çalışır?

Arama motorları, kullanıcıların arama sonuçlarına – büyük ölçüde taradığı ve web dizinine eklediği sayfaların alaka düzeyine bağlı olarak – en iyi yanıtı sağlamak için çalışmaktadır. Örneğin, Google, arama sonuçlarını puanlamak için 200’den fazla sinyal kullanır. 

Arama motorları, bir web sitesinin erişilebilir olmasını, teknik olarak başarılı olmasını, kullanıcıların arama motorlarına yazdığı kelimeleri kullanmasını ve kullanıcının sorgusunu yanıtlamaya yardımcı olan kullanışlı ve yüksek kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunmayı içerir.

Search Engine Results Page (SERP) Nedir?

Search Engine Results Page (SERP), yani arama motoru sonuç sayfası, arama motorlarında sorgu yapıldıktan sonra sonuçların gözüktüğü sayfaya denir. 

Title ve Description Nedir?

Title: Bir web sayfasının başlığıdır. Hangi konuyla ilgili olduğunun belirtildiği kısımdır. Arama sonuçlarında gözükür ve kullanıcıların web sitesini seçmesi açısından için en önemli etkenlerden biridir.

Description: Web sayfasının içeriği ilgili açıklama yapılan ve arama sonuçlarında kullanıcıların gördüğü metindir.

Keyword Nedir?

Keyword (anahtar kelime) kullanıcıların arama motorlarında arama sorgusu yaptıkları kelime veya kelime grubudur. Arama sorgusunda kullanıcıların aradığı keywordler sonucunda karşılarına çıkabileniz için, içeriğinizin title ve description kısımlarında ve ana metninde bu keywordlerin kullanılmış olması gerekmektedir. Arama motorları bu eşleşmeyi otomatik olarak yapıp sorgu sonuçlarını bu eşleşmeye göre sıralayıp kullanıcıya sunmaktadır.

Backlink Nedir? 

Backlink başka bir web sitesinden alınan linktir ve SEO açısından çok önem arz eder. Hedef kitlenizin ve alakalı keywordlerin bulunduğu sitelerden kendi sitenize linkler alabilirseniz bu arama motorları sonuçlarında üst sıralara çıkmanıza olanak sağlayacaktır.

Bir web sitesine bağlantı veren alakalı, güvenilir ve saygın web siteleri, Google’a kullanıcılarının bu sonuçlarla ilgilendirebileceğe dair güçlü bir işaret de vermektedir. Bunun üzerine Google, diğer faktörleri de değerlendirerek, backlink alan sitelerin alakalı sorgular için arama sonuçlarında görünmesine sağlar.

SEO Sıralamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Arama motorları, arama sorgusu sonuçlarını milisaniyeler içinde bir çok faktörü analiz ederek oldukça hızlı şekilde sıralamaktadır. Bu faktörler kısmen bilinse de hangisinin ne kadar önemli olduğuyla ilgili net bir işaret yoktur. Dikkate alınan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Alan Adı Faktörleri

Website alan adının eskiliği, uzunluğu, keyword bulundurması gibi konular sıralamayı etkiler.

  • Sayfa Düzeyindeki Faktörler

Web sayfasının başlığı, açıklaması, keyword bulundurması, içerik uzunluğu, yüklenme hızı, AMP kullanımı, içerik özgünlüğü, görsel bulundurması, içeriğin yeniliği, site içine ve site dışına linkler bulundurmak, mobil kullanılabilirlik, kırık link bulunmaması, URL yolu ve uzunluğu gibi birçok faktör bu alana girer.

  • Site Düzeyindeki Faktörler

SSL sertifikası bulunması, site haritası, site mimarisi, sunucu lokasyonu, menü navigasyonu bulunması, site kullanılabilirliği, Google Analytics ve Google Search Console kullanılması, kullanıcı yorumları gibi faktörler bu alana girer.

  • Backlink Faktörleri

Daha eski sitelerden link alınması, linklenme sayısı, backlink bağlantı metni, edu ya da gov uzantılı sitelerden link alınması, rakiplerden link alınması, link türlerinin çeşitliliği, ülke uzantılı sitelerden link alınması gibi faktörler bu alana girer. 

  • Kullanıcı Etkileşimi

Aranan anahtar kelimelerdeki tıklanma oranı, hemen çıkma oranı, direkt trafik, kullanıcıların siteyi tekrar ziyarete gelmesi, yorum sayısı, kullanıcıların web sitede geçirdiği ortalama süre gibi faktörler bu alana girer.

  • Marka Sinyalleri

Marka içerikli aramaların sayısı, sosyal medyalardaki takipçi sayısı, sosyal medyalardaki bağlantı paylaşılma sayısı, doğrulanmış profiller gibi faktörler bu alana girer.

  • On-Site ve Off-Site Webspam Faktörleri

Web sitedeki içeriklerin düşük kalitede olması, spam içerikli sitelere giden bağlantı bulundurmak, gizli yönlendirmeler, pop-up kullanımı ve dikkat dağıtan reklamlar, sahte linkler, doğal olmayan backlink bağlantıları gibi faktörler bu alana girer.

Bu bağlantıdan da Google sıralama faktörleriyle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

“Website Crawl” Nedir?

Website crawl, SEO kuralları ve yapısını bilen araçların web sitenizi robotlarla baştan sona tarayıp SEO’ya uygun olmayan teknik hataları listeleme işlemidir. Sitenizin SEO’ya uygun ve sağlıklı olup olmadığını SEO araçlarının site audit crawl verilerine bakarak anlayabilirsiniz. Buradaki hataların çözülmesi için devamlı kontroller yapmanız ve gerekli aksiyonları almanızda fayda vardır. Bu hataları inceleyip nasıl çözeceğinizi araştırıp doğru bir şekilde uygulamanız gerekir. 

Website crawl ile ilgili daha detaylı bilgi için SEO Performansı Nasıl Ölçülür rehberimizi inceleyebilirsiniz.

SEO Nasıl Uygulanır?

SEO, genellikle “Site İçi SEO” ve “Site Dışı SEO” olarak gruplandırılmış teknik ve yaratıcı etkinlikler içerir. Bu terminoloji oldukça eskidir, bir web sitesinde ve web site dışında gerçekleştirilebilecek uygulamalar olarak ikiye bölünür.

Bu faaliyetleri yüksek düzeyde yürütmek için gerekli beceriler oldukça farklı olduğu için kapsamlı uzmanlık gerektirir. Genelde şirketler bu alanda yardımcı olmak için profesyonel bir SEO ajansı veya SEO danışmanına başvurmaktadır.

1. Site İçi SEO

Büyük ölçüde bir web sitesinin ve içeriğin kullanıcılar için erişilebilirliği, alaka düzeyini ve deneyimi iyileştirmek üzere optimize etmek anlamına gelir. Tipik faaliyetlerden bazıları şunlardır:

  • Anahtar Kelime Araştırma – Potansiyel müşterilerin hizmetleri veya ürünlere ulaşmak için kullandıkları kelime türlerini ve sıklığını analiz etme, amaçlarını ve kullanıcıların aramalarından beklentilerini anlamak.
  • Teknik Website Denetimi – Web sitesinin taranmasını ve dizine eklenmesini, doğru coğrafi olarak hedeflenmesini ve hatalardan veya kullanıcı deneyimi engellerinden uzak olmasını sağlamak.
  • Optimizasyon – Önemli alanlara öncelik vermek ve alakalı arama ifadelerini hedeflemek için web sitesi yapısını, içerik alaka düzeyini iyileştirmek.
  • Kullanıcı Deneyimi – İçeriğin uzmanca oluşturulmuş ve güvenilir göstermesini sağlamak ve kullanıcılar için kullanımı kolaylaştırmak. Örneğin bu kapsamda, web sitenizin hızlı olması önemlidir. 

2. Site Dışı SEO

Site dışı SEO, organik görünürlüğü artırmak için bir web sitesi dışında gerçekleştirilen etkinlikleri ifade eder. Bu genellikle, arama motorlarının güvenilirlik puanlamasında avantaj sağlamak için yapılır. Burada en önemli nokta, diğer web sitelerinden saygın bağlantıların sayısını artırmaktır.

Daha fazla güven, popülerlik ve alaka düzeyi olan web sitelerinden ve sayfalardan gelen bağlantılar, arama motorları tarafından güvenilmeyen, bilinmeyen, kötü bir web sitesinden gelen bağlantılara göre çok daha fazla değer katmaktadır. Dolayısıyla bağlantının kalitesi en önemli sinyaldir.

Tipik faaliyetlerden bazıları şunlardır:

  • İçerik Pazarlaması – Saygın web siteleri, kaliteli içeriklere bağlantı verir. Böylece ilgi çekici ve kaliteli içerikler oluşturmak bağlantıların çekilmesine yardımcı olacaktır. Bir hikayeyi, bir bilgiyi, bir infografiği ve haberleri ilgi çekici verilerle sunmak önemlidir.
  • Dijital PR – Başka bir web sitesinde sizin konuşulmanız ve web sitesiniz için bağlantı almanız oldukça önemlidir. Dijital PR dahili haber akışları, araştırmalar veya çalışmalar, uzman görüşmeleri, ürün yerleştirme gibi çalışmaları kapsar.
  • Sosyal Yardım ve Tanıtım – Kapsama alanı kazanmak ve bir web sitesinden bağlantılar kazanmak için önemlidir. Gazeteciler, blogerlar, influencerlar veya web yöneticileri ile bir marka, kaynak, içerik veya PR hakkında iletişim kurmayı içerir.