PPC, SOSYAL MEDYA

Twitter Reklamları Kılavuzu

19/10/2020
               

Twitter dünyanın en çok tercih edilen 3. sosyal medya platformudur. Twitter yıllardır popülerliğini koruyan pazarlamacılar tarafından en çok tercih edilen kanallardan birisi. Özellikle hashtag kavramını tüm dünyaya tanıtan bu özel platformun reklam kanalı da oldukça ilgi çekici özellikler sunuyor.

Twittter, accountu olan herkese reklam yayınlama özelliğini sunuyor.

https://ads.twitter.com/ adresinden reklam accountunuzu açtıktan sonra kampanya oluşturma ekranını görürsünüz

Twitter Ads Kampanya Oluşturma

Bu ekranda hedefinize göre farklı kampanya tipleri oluşturabilirsiniz.

Tweet engagement: Tanıtılan tweet’lerinizle etkileşimi(retweetler, yanıtlar vb.) en üst düzeye çıkarmak için bu hedefi tercih edebilirsiniz.

Promoted video views: Twitter kullanıcıların videolarınızı veya GIF’lerinizi izlemesini istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Her video görüntüleme için faturalandırılırsınız.

Awareness: Tanıtılan tweet’inizi en fazla sayıda kişinin görmesini istiyorsunuz uygun bir hedeftir. Bu kampanya modelinde 1000 gösterim başına maliyet (CPM) üzerinden ücretlendirme yapılır.

Website clicks or conversions: Kullanıcıların web sitenize gitmesini ve web sitenizde işlem yapmasını istiyorsanız uygun bir kampanya modelidir. Bu modelde tıklama başına(CPC) faturalandırılırsınız.

In-stream video views: In-stream, videodan önce gösterilen reklamları ifade eder. Twitter’ın premium içerik ortaklarında, videoların başında kısa bir video reklam yayınlamak iin kullanabileceğiniz bir kampanya tipidir. Her video görüntüleme için faturalandırılırsınız.

Followers: Twitter accountunuz için takipçi kitlenizi genişletmek amacıyla kullanacağınız bir kampanya modelidir. Her yeni takipçi için faturalandırılırsınız, ancak retweet ve beğeniler gibi diğer etkileşimler için ücretlendirilmezsiniz.

App installs: Twitter kullanıcıların mobil uygulamanızı yüklemesini istiyorsanız seçmeniz gereken kampanya modeli budur. Bu modelde her uygulama yüklemesi için faturalandırılırsınız.

App re-engagements: Mobil uygulamanıza zaten sahip olan kişilerin uygulamayı açmasını ve kullanmasını tetiklemek için kampanyalara hazırlamak istiyorsanız bu modeli kullanmalısınız. Her bir uygulama tıklaması için faturalandırılırsınız.

Bu kampanya modellerinden(biz bu örnekte en çok tercih edilen Website click or conversion hedefini seçtik) en uygun olanı seçtikten sonra Campaign Setup ekranı karşınıza gelecektir.

Bu ekranda kampanya adı, bütçe(günlük veya toplam bütçe) ve kampanyanın yayınlanma zamanı gibi detayları girip sonraki ekrana geçebilirsiniz. Sonraki ekranda reklam grubuna ait detayları göreceksiniz.

Reklam grubu twitter kampanyanızın bir alt kategorisidir. İlk Twitter reklam kampanyanız için muhtemelen bir reklam grubuna bağlı kalmak istersiniz. Twitter reklamlarında farklı kitleleri hedeflemek, farklı reklam öğelerini kullanmak veya farklı bütçeleri ve zamanlamaları test etmek için kampanyanızı reklam grupları şeklinde bölebilirsiniz.

Bu sebeple reklam grubunuza özel bir bütçe vermek isterseniz verebilirsiniz, bu tamamen opsiyoneldir. Reklam grubunuza bütçe vermezseniz kampanyanızın bütçesinden tüm oluşturacağınız gruplara eşit olarak dağıtılacaktır.

Bu sayfada ayrıca bid tipini de seçebilirsiniz. Automatic bid, Target Cost ve Maximum bid seçenekleri bulunmaktadır. Bid type kısmından Otomatik teklif vermeyi seçerseniz, Twitter bütçenizi temel alarak en iyi sonuçları en düşük fiyata almak için teklifinizi otomatik olarak ayarlar. Bu, yeni Twitter reklamverenlerinin başlaması ve Twitter teklifinin nasıl çalıştığını öğrenmesinin iyi bir yoludur.

Optimization preferences bölümünden ise kampanyanızın click’e göre mi yoksa conversion’a göre mi optimize edileceğini belirleyebilirsiniz. bu alanda sizin için hangisi öncelikli ise onu seçebilirsiniz.

Ad Group ekranında gerekli seçimleri yaptıktan sonra hedefleme ekranını göreceksiniz.

Twitter Kampanyaları için Kitle Hedefleme

Hedefleme için öncelikle Demographics alanından Yaş, cinsiyet, lokasyon ve dil gibi temel hedefleme kriterleri seçilir.

Burada ayrıca cihaz, işletim sistemi, operatör gibi daha teknoloji bazlı hedeflemeleri de yapabilirsiniz.

Ardından “Audience features” bölümünden detaylı hedeflemeri yapmaya başlayabilirsiniz.

Temel hedefleme kırılımları şunlardır:

Events: Etkinlik hedeflemeleri için uygundur. Browse edilerek sinema, politika, spor, konferans gibi alt kırılımlar görülebilir. Veya search ederek istenilen etkinlik türü bulunabilir.

Interest: Hedefleyeceğiniz twitter kullanıcılarının genel ilgi alanlarını bu seçeneklerden seçebilirsiniz. Spordan, sağlığa, bilimden, oyunlara kadar oldukça geniş bir ilgi alanı kırılımı vardır.

Conversation topics: Bu seçenekte belirli konuşma konuları hakkında tweet atan veya onlarla etkileşime giren kişileri hedefleyebilirsiniz.

Follower look-alikes: Bir hesabın takipçilerine benzer ilgi alanlarına sahip kişileri hedefleyebilirsiniz. Örneğin, Eurosport adlı tv kanalaı ile ilgilenmesi muhtemel kişileri hedeflemek için @Eurosport girin.

Keywords: Adından da anlaşılacağı gibi burada hedef kitleninizi tanımlayan veya onların ilgileneceği özel keywordleri girip söz konusu kitleye reklam gösterimi yapabilirsiniz.

Movies and Tv shows: Bu seçenekte belirli bir pazardaki filmler ve TV şovları hakkında tweet atan veya bunlarla etkileşime giren kişileri hedeflersiniz.

Bu arada search alanına anahtar kelimelerinizi yazarak da kolayca hedef kitlenizi oluşturabilirsiniz.

Tüm bu hedeflemelerin bir veya bir kaç tanesini bir arada seçerek hedef kitlenizi en iyi şekilde oluşturabilirsiniz.

Twitter Reklamları için Tweet Oluşturma

Account açma, kampanya oluşturma, reklam grubu ve kitle seçiminden sonra son aşamada promote edeceğiniz Tweet’i oluşturmalısınız.

Creatives alanından promote edeceğiniz tweet’i önceki tweetleriniz arasından seçebilirsiniz. Bu oldukça hızlı ve kolay bir yoldur fakat biz bu örnekte tamamen reklam kampanyanıza özel bir ilk tweet hazırlama yolunu seçeceğiz. Bu sebeple Create Tweet butonu ile devam ediyoruz.

Ads.twitter domaini altında yeni bir ekran açılıyor ve bundan sonrası klasik bir tweet oluşturma mantığı ile neredeyse aynıdır.

Bu ekranda oluşturacağınız tweet’in metnini, linkini, görselini veya videosunu girebilir, hashtag’ler ekleyebilirsiniz.

Ayrıca card library’yi kullanarak oluşturduğunuz bir tweet card’ını ekleyebilir veya anket ekleyebilirsiniz.

Tweet ekranında yapabilecekleriniz oldukça geniştir ve hayal gücünüze kalmıştır.

Tweet’inizi isterseniz belli bir saatte paylaşılmak üzere set edebilirsiniz.

Tweetinizi paylaştıktan sonra kampanyanız ve reklamlarınız bir review sürecine girer ve eğer politikalara uygunsa yayınlanır.

Bundan sonrası ise kampanyanızın datalarını incelemek, optimizasyon yapmak ve twitter reklamlarınızın daha performanslı hale gelmesini sağlamak için çalışmak olacaktır.