STRATEJİ, DİJİTAL PAZARLAMA

2022 Dijital Pazarlama Trendleri

04/01/2022
               

2022 yılı, hayatımıza pandeminin getirdiği yeni pratiklerle birlikte göz açıp kapayıncaya kadar gelip çattı. Geçtiğimiz yıl, artık dijital dönüşümün hayatımızın her alanında tam anlamıyla gerçekleştiğine şahit olduk. Bu yüzden, tüketicilere ulaşmanın yeni yollarının peşinde olan pazarlamacılar için sürekli değişimin nabzını tutmak büyük önem taşıyor.

Bugün geldiğimiz noktada kullanıcılar her geçen gün dijital araç ve kanallara daha da adapte olurken, pazarlamacıların gözü de yükselen pazarlama trendlerinin üzerinde. 

Peki 2022 yılının yükselen dijital pazarlama trendleri neler? 

 

1. Sosyal Medya Pazarlamasında Canlı İçerikler Yükselişte

Günümüz tüketicileri, markalardan kendi istek ve ihtiyaçlarına duyarlı, özgün içerikler talep ediyor. Markaların ürün veya uzmanlıklarını hedef kitlelerine anında etkileşime olanak veren içeriklerle sunması ise bu talebe doğrudan yanıt veriyor. 

2022 yılında da canlı video akışları ve sesli sohbet odalarının yükselişine tanık olmaya devam edeceğiz. HubSpot’un Pazarlama Stratejisi anketindeki rakamlar da bunu doğrular nitelikte:

  • Sosyal medya pazarlamacılarının %68'i sesli sohbet odalarının (Clubhouse ve Twitter Sohbet Odaları gibi), %59'u ise canlı videoların en etkili sosyal medya içeriği olduğunu belirtiyor.
  • Katılımcıların %9'u canlı video içeriğinin kullandıkları tüm sosyal medya içerik türleri arasında en büyük yatırım getirisini sağladığını söylerken, canlı içeriğine yatırım yapanların %96'sı 2022 boyunca aynı miktarı veya daha fazlasını harcamayı planlıyor.

 

2. Sesli Arama Taktikleri SEO Pazarlamasının Olmazsa Olmazı

 

SEO Pazarlamasında Sesli Arama

SEO Pazarlamasında Sesli Arama

Geçtiğimiz yıllarda sesli arama henüz gelişmekte olan bir teknoloji gibi görünse de, pazarlama dünyasında önemli bir yere sahip olacağı bir süredir öngörüler arasındaydı. Bugün geldiğimiz noktada ise artık hepimiz Siri, Alexa veya Google'ın sanal asistanı gibi birçok sesli asistana aşinayız.

Bugün pazarlamacıların yalnızca %12'si güncel stratejilerinde sesli arama taktiklerini kullanıyor olsa da, %34'ü 2021'de kullandıkları en etkili trendin sesli arama olduğunu ve %41'i 2022'de yatırımlarını artırmayı planladığını söylüyor.

2022 yılında siz de SEO taktiklerinize sesli aramayı ekleyerek kullanıcılarınızın ihtiyaç duydukları yanıtlara kolaylıkla ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada onların arama tercihlerini göz etmeyi, sohbet havasında anahtar kelimelerle karşılarına çıkmayı da unutmayın deriz

 

3. Kişisel Verilerin Korunması, Tüketicilerin Radarında

Dijital dünyada tüketicilere faydalı bilgiler ve alakalı reklamlar sunmak için verilerin gerekli olduğunu biliyoruz. Bugün pazarlama kampanyaları için toplanan veriler, çevrimiçi deneyimleri daha iyi hale getiren anlamlı etkileşimi şekillendirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda pazarlamacıların doğru müşterilere ulaşması ve beklentileri karşılamasının da anahtarı. 

Ancak bununla birlikte tüketiciler de çevrimiçi gizliliklerini korumak için eskisinden daha fazla adım atıyor ve %73'ü, şifreli e-postalar ve gizliliği koruyan arama motorları gibi yüksek veri koruması vaat eden çevrimiçi hizmetleri kullandıklarını söylüyor. 

Dolayısıyla 2022'de pazarlamacıların, müşterilerin taleplerini öne koyan bir veri koruma stratejisi oluşturmaya odaklanması gerekiyor. Güvenilir bir marka imajı inşa etmenin yolları ise kişisel bilgileri nasıl ve ne zaman toplayacakları konusunda açık ve dürüst davranmak, bu verileri müşteriler için değerli olan reklamları göstermek için kullanmak ve verilerinin kontrolünü kullanıcılara vermekten geçiyor.

 

4. Metaverse ile Dijitalde Yeni Bir Dünya Kuruluyor

Dijital Pazarlamada Metaverse

Dijital Pazarlamada Metaverse

2021'de pazarlama diyaloğuna hakim olan birçok trendden biri de, Web3 tarafından desteklenen Metaverse konusu. Metaverse kavramı, en basit haliyle sosyal bağlantıya odaklanan 3D bir sanal dünyalar ağı anlamına geliyor.

2021'in ikinci yarısında, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin geleceği için vizyonunu ortaya koydu ve şirketin adını Meta olarak değiştirerek Metaverse üzerindeki vurgusunu resmi bir forma soktu. Zuckerberg'e göre, "Metaverse mobil internetin halefi olacak, ne kadar uzakta olursak olalım kendimizi insanlarla birarada hissetmemize olanak tanıyacak.” Benzer şekilde, en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları, her evde mevcut olacak ve her yerden, her zaman erişilebilecek çeşitli cihazlar kullanarak resmileştirilmiş bir metaverse sürümü oluşturmaya çalışıyor.

Bugün henüz Metaverse’ün yalnızca bazı bileşenlerini deneyimliyor olsak da, bir markanın bu yeni sanal etkileşim çağında ne kadar başarılı olabileceğini yakın gelecekte hep birlikte göreceğiz. Dolayısıyla geleceğe bugünden hazırlanmak isteyen pazarlamacıların da gözleri Metaverse’ün üzerinde olmalı.

 

5. Markalar, Yapay Zekaya Daha Fazla Yatırım Yapacak

Yapay zeka (AI), günlük yaşamlarımıza ve iş dünyasına dahil durumda. Örneğin Spotify size beğenebileceğiniz bir şarkı önerdiğinde veya Siri'yi kullanarak bir arkadaşınıza mesaj gönderdiğinizde, aslında yapay zekadan yararlanıyorsunuz. Yapay zekanın tüketicilerin hayatlarındaki yeri artarken, yeni yılda pazarlamacıların ve işletmelerin de bu pratiği müşteri deneyimini iyileştirmek için kullanmaya devam etmesi gerekecek.

Bugün yapay zekanın pazarlama alanında şu alanlarda kullanıldığını görüyoruz: 

  • Chatbotlar ve Sanal Asistanlar
  • İçerik Oluşturma ve İyileştirme
  • Tahmini Lead Puanlama
  • Tahmine Dayalı Pazarlama

Bu teknolojinin gelecek yıllarda da pazarlama trendlerine de yön vereceğine ise hiç şüphe yok.

 

6. İçerik Pazarlamasında Blog Yazıları Tahtını Koruyor

Blog sayfaları da neredeyse markalar kendi web sitelerini oluşturmaya başladığından beri yaygın olarak kullanılan bir pazarlama stratejisi. Siz de ister B2B ister B2C bir işletme olun, blog yazıları halihazırda pazarlama stratejinizin olmazsa olmazı. Çünkü blog yazıları gerçekten işe yarıyor:

Blogu olan şirketlerin %48'i ve blog yazılarından yararlanan pazarlamacıların %56'sı bunun etkili olduğunu; pazarlamacıların %10'u ise blog yazılarının en büyük yatırım getirisini sağlayan içerik türü olduğunu söylüyor.

Bloglar, tüketici katılımı ve lead elde etme potansiyelinin yanı sıra, web sitenize veya online sayfalarınızın keşfedilebilirliğini de sağlıyor. Ayrıca, güçlü blog yazılarına sahip sitelerin daha fazla arama potansiyeli vardır. Siz de yeni yılda blog yazılarınızla daha güçlü bir pazarlama stratejisi uygulamak isterseniz, siz için hazırladığımız rehbere göz atabilirsiniz.

 

7. Başarının Anahtarı Çok Kanallı (Omnichannel) Pazarlama

Çok kanallı veya omnichannel pazarlama, müşterilere veya potansiyel müşterilere ulaşabileceğiniz tüm kanallar ve platformlar aracılığıyla ürün, hizmet ve tekliflerinize erişim sağlamak anlamına geliyor. Bugün geldiğimiz noktada ise başarılı bir pazarlama stratejisinin anahtarı olduğu, rakamlarla kanıtlanmış durumda:

Çok kanallı kampanyalarda satın alma oranı, tek kanallı kampanyalara göre %287 daha yüksek.

Peki sizin pazarlama stratejileriniz ne durumda? Hedef kitlenize ulaşmak için mümkün olan her kanaldan faydalanıyor musunuz? Değilse, yeni yıl hedeflerinize çok kanallı pazarlamayı dahil etmeyi unutmayın deriz.

 

8. Tüketicilerin Yükselen Talebi: Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)

Tüketicilerin yarısından fazlasının herhangi bir pazarlama, satış veya müşteri hizmetleri sorgusuna 10 dakika içinde yanıt beklediğini biliyor muydunuz? Otomasyon kullanan pazarlamacıların %40'ı, tam da bu yüzden chatbot’lardan yararlanıyor.

Yapay zeka sayesinde karmaşık istekleri anlayan, yanıtları kişiselleştiren ve zaman içinde etkileşimleri iyileştirmesine yardımcı olan Chatbotlar, 2022’de de pazarlamanın yükselen trendlerinden olmaya devam edecek. Çünkü sohbet pazarlamasına olanak sağlayan bu teknoloji, yüz binlerce müşteriyle çalışırken bile birebir hizmet deneyimi algısını ve dolayısıyla müşteri bağlılığını sağlayabiliyor.

 

Pazarlamada Başarının Anahtarı Sürekli Adaptasyon

 

“Yeni dünya ile birlikte tüm sektörlerde gözüken bir gerçek var ki, artan talep karşısında gerekli olan dijital yetkinliklere sahip yetenekler anlamında bir arz sıkıntısı yaşanıyor. Diğer bir deyişle, dijital dönüşümün ansızın hızlanmasını yönetecek yetenekleri markalar aynı hızda yetiştiremiyor.”

Dr. Eren Koçyiğit - Founder / NBT (Next Big Thing)

 

Pazarlamada başarının anlamı her geçen gün yükselen yeni teknolojilerle yeniden tanımlanıyor. Yeni bir yıla girerken müşteri deneyiminin yerini artık dijital müşteri deneyiminin aldığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla dijital pazarlama alanında her daim güncellik, esneklik ve çevikliğe sahip olmak rekabette öne çıkmanın tek yolu.

Peki sizin dijital pazarlama becerileriniz sektörün güncel ihtiyaçlarına yanıt veriyor mu?

Eğer siz de bu sorunun cevabını öğrenmek ve yeni yılda pazarlama yeteneklerinizi size özel tasarladığımız eğitimlerle geliştirmek isterseniz NBT Growth Academy olarak yardımcı olmaya hazırız. Daha detaylı bilgi almak için info@nbtdigital.com adresine mail atabilirsiniz.