KARİYER

Dijital Pazarlama Kariyeri İçin 10 İpucu

20/10/2020
               

Dijital pazarlama alanındaki kariyerinizi inşaa etmeye hazır mısınız? Unutmayın ki katılacağınız bu sektör, yeni dünya düzeninde hızla büyüyor ve bu büyüme trendinin de devam etmesi bekleniyor. Bunun birkaç nedeni olduğunu söylemek mümkün. 

Fakat şu açıkça ortada ki diplomanız olmadan başlayabileceğiniz ve en yüksek kazanç elde edebileceğiniz ilk 10 kariyer imkanlarından birinden bahsediyoruz. Gün geçtikçe daha da net görülüyor ki başarılı bir dijital pazarlamacı olmak adına gereken becerilere sahip olabilmek için geleneksel, dört yıllık bir lisans programına ihtiyacınız yok.

Peki başarılı bir dijital pazarlamacı olmak için ne gerekiyor? Dijital pazarlama kariyerinizde öne çıkmak için aşağıdaki 10 ipucunu mutlaka okuyun.

 

1. Öğrenmeyi Asla Bırakmayın

Bilgi edinmeye olan açlığınız hiçbir zaman dinmek bilmiyorsa doğru yerdesiniz. Bu kariyer tam da size göre. Çünkü kariyerinize bir dijital pazarlamacı olarak devam etmeyi düşünüyorsanız, öğrenme süreci hiçbir zaman bitmeyecek.

İşe kaliteli bir dijital pazarlama eğitimi (digital marketing eğitimi) alarak başlayın. Teknolojinin bitmeyen evrimi, yeni çıkan uygulamalar, tüketicilerin sürekli değişen ihtiyaçları ve rekabete dahil olmaya devam eden yeni ürün, hizmet ve markalar sayesinde değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğu bu sektörde öğrenmek tam zamanlı bir iştir.

Sürekli yeni bir şeyler öğrenmenin sizi gerçek anlamda heyecanlandırması çok önemli. Sizi her sabah yataktan dinç bir şekilde çıkaracak ve gün boyu zinde tutacak en önemli özellik öğrenme isteğiniz olacaktır. 

Herhangi bir sektördeki herhangi birinin bile yazdığı her şeyi okuyacaksınız. En etkileyici fenomenlerin kimler olduğunu bilecek ve paylaştıkları her şeye hakim olacaksınız. E-postanızın gelen kutusu ise her gün heyecanla açacağınız içeriklerle dolu olacak. Ve tüm bu bilgileri çalışmalarınıza nasıl yansıtacağınızı düşüneceksiniz.

Her gün, tüm gün çalışıyor, çalışırken öğreniyor ve bu bilgileri paylaşıyor olacaksınız.

 

2. Tecrübelerinizi ve Becerilerinizi Geliştirin

Yeni beceriler, yeni fikirler, yeni trendler, yeni bilgiler edinin. Bilgilerinizi yeni sektör haberleriyle beslerken ve yeni öğrenme yolları keşfederken edindiğiniz tüm becerileri sürekli olarak kullanıyor olacaksınız.

Özgeçmişinizi güçlendirin. Her zaman harekete geçmeye hazır olun. Pazarlamada yeni bir yöntem varsa, ilk deneyen, hayata geçiren ve sonrasında raporlayan olmaya özen gösterin. Bu yöntemlerden haberdar olmak için de webinarları, seminerleri, workshop ve sektörel yayınları takip ederek hep önde olun.

Yeni teknolojileri nasıl kullanabileceğinizi araştırın ve her zaman müşterilerinize katabileceğiniz faydaları otomatikleştirmeye yardımcı olacak yeni uygulamaların peşinde olun. Yeni uygulamalar ve teknolojiler eğitim almanızı gerektiriyorsa geç kalmayın, online dijital pazarlama eğitimi veya gerekli diğer eğitimleri alarak her şeyden haberdar olun.

 

3- Kendinizi Uzman Olarak Konumlandırın ve Kişisel Markanızı Oluşturun

Dijital bir pazarlamacı olarak ciddiye alınmak istiyorsanız, kişisel markanızı doğru yönetmelisiniz. Potansiyel işverenler ve müşteriler dijital kimliğinizi mutlaka aratacak ve çevrimiçi platformlarda sergilediğiniz kişiliğini, onlar için yapabileceklerinizi temsil ettiğine ikna olmak isteyeceklerdir. Kişisel projelerinize sahip olmak, size kendinizi göstermek için önemli kaynaklar oluşturacaktır.

Hangi konularda iyisiniz? Uzmanı olduğunuz alanlar neler? Aklınıza gelen tüm uzmanlık alanlarınızı yazın. Sonrasındaysa bildiklerinizi başkalarına yardım etmek için nasıl kullanabileceğinizi düşünün.

Sizi uzman olarak konumlandıracak üç tür içerik oluşturabilirsiniz:

Zamandan Bağımsız İçerik

“Zamandan Bağımsız”, her zaman taze ve güncel kalmak anlamına gelir. Dolayısıyla bugün paylaştığınız böylesi bir içerik beş yıl sonra da değerli olacaktır. Örneğin, digital marketing ile ilgili kült bilgilerini içeren bloglar yazın. Yazdığınız blogları Facebook ve Twitter sayfalarınızdan tanıtın. Çalışmalarınızın portföyünüz olduğunu unutmayın.

Örnek Çalışmalar

İnsanlara, söylediklerinizi ve bu söylediklerinizi nasıl başardığınızı gerçek örneklerle gösterin. Hiçbir şey gerçek, somut kanıtlardan daha ikna edici olamaz. Bir Youtube kanalı açın ve sosyal medya ölçütlerini nasıl değerlendirdiğinizi uygulamalı olarak gösterin. LinkedIn profilinizde konuk olduğunuz webinarların linkini paylaşın. Sizi sektöre bağlayan her türlü çalışma ve deneyiminizi dış dünyaya tanıtmaktan çekinmeyin.

Kitap

Bir kitap yazmak için yeterli bilgiye sahipseniz bunu mutlaka yapın. Dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanlığına sahipseniz, bunu kelimelere dökün. “Bir kitap yazdım” demek kendinizi iyi hissetmenizi sağlamanın çok daha ötesinde sizi bir uzman olarak konumlandıracak ve bir konudaki otoritenizi doğrulayacaktır. 

 

4. Sosyal Medyayı Kullanın

Çalışmalarınız portföyünüzü oluşturur demiştik. İster kişisel çalışmalarınız olsun ister sektördeki başarılarınız, paylaşın! Öğrendiğiniz her şeyi paylaşın. Zamandan bağımsız bir içerik mi var? Paylaşın ve daha sonra yeniden paylaşın. Örnek bir çalışmanız mı var? Mutlaka paylaşın. Bir kitap mı yazdınız? Kitabınızı belli aralıklarla paylaşın! Sosyal medya yönetimi başlı başına tam zamanlı bir iştir ve doğru yönetmeniz gerekir.

Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Snapchat, blog ve web sitenizi uzman bir dijital pazarlamacı olarak prensiplerinizi somutlaştırmada kullanın. Eğer sosyal medyayı etkili kullanmak için kendinizi hazır hissetmiyorsanız bir sosyal medya yönetimi eğitimi almakta geç kalmayın. İnsanlar şeffaflık ararlar. Dijital kimliğinizin gerçek hayattaki değerlerinizle tutarlı olduğunu bilmek isterler. Sosyal medyanızı dünyaya uzmanlığınızı göstermek için bir araç olarak kullanın.

 

5. Ağınızı Genişletin

Rahat kıyafetlerle evden çalışabiliyor olmanız diğer insanlarla etkileşime girmeniz için bir engel değil. Dijital pazarlama ve büyüme odaklı pazarlamanın (growth marketing) büyük bir kısmı hala sosyal ağınızı genişletmeyi gerektirir. Facebook gruplarına katılarak, sektör liderlerini takip ederek ve yukarıdaki sosyal medya ağlarını kullanarak insanlarla etkileşime geçebilirsiniz.

Yeni bağlantılar kurabileceğiniz konferanslar, sizden daha deneyimli ve bilgisini aktarmak isteyen insanlarla iletişim kurmanızı sağlayan değerli bir fırsattır. Yalnızca size sağlayacakları içgörüler bile ödeyeceğiniz fiyata değer. Ancak henüz maddi olarak bu kadar güçlenmediyseniz, değerli önerilerin paylaşıldığı ve sizi bir sonraki seviyeye geçmeye motive edecek röportajları ve videoları ve webinarları izleyebilirsiniz. 

 

6. Müşteri Odaklı Değer Sağlayın

İçerik her şeydir. Çevrimiçi okuduğunuz her şey birileri tarafından yazılıyor. Okurken müşteri gibi düşünmeye çalışın. Yazar sizi etkiledi mi? Öğrenmek istediğiniz bilgileri aktardı mı? Yazara ait başka bir yazı okumak ister misiniz? Cevabınız hayır ise yazarın nerede hata yaptığını anlamaya çalışın ve o hatalardan kaçının. Böylelikle hedef kitlenize istediklerini veren kişi siz olursanız ve daha fazlası için geri gelmeye devam edeceklerinden emin olursunuz.

Dijital pazarlama çağındaki satışa dönüşme akışını anlamaya müşterinizden başlamalısınız. Müşterinizi (veya “hedef kitlenizi”) anlamak sürecin ilk adımıdır. Kim olduklarını anladıktan sonra onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi bulmanız gerekir. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını önceden tahmin edebilmek ve problemler ortaya çıkmadan çözümler sunmak sizi hatırlamaları ve size sadık kalmaları için çok önemlidir. Müşterilerinizi anlamanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz metrikleri ve toplayabileceğiniz verileri mutlaka kullanın.

 

7. Doğru Analizler Yapın

Bazıları için analitik zeka doğuştan gelen bir yetenektir. Fakat herkes üstün matematiksel zekayla doğmayabilir ve bu oldukça normaldir. Aslında temel bir analitik anlayışı kazanmak için bir matematikçi olmanıza gerek yok. Bu alanda edineceğiniz ufak bilgiler uzun bir yol kat etmenize yardımcı olabilir.

Kullanıcıların web sitenize geldiğinde hangi aksiyonları aldığını anlamak, kampanyalarınızın başarısını nasıl değerlendireceğinizi belirler ve analiz araçları da size bu bilgileri verir. Nasıl analiz yapacağınız da öğrenmek için okuma yapabilir, videolar izleyebilir ya da DMI (Digital Marketing Institute) gibi kapsamlı digital marketing eğitimi (dijital pazarlama eğitimi) veren kurumları araştırabilirsiniz.

 

8. Endüstri Jargonunu Anlayın

Herkes kısaltmaları sever, dijital pazarlamacılar da buna dahil. Dijital bir pazarlamacı olacaksanız, sektörün diline hakim olmanız beklenir ve bu, CPC’den CTA’ya tüm terimleri bilmek demektir. Kendinizi bu kültüre adapte ettiğinizde, bu süreç kısa zamanda kendiliğinden gelişmenizi sağlayacaktır, ancak yeni başlıyorsanız, kaynak olabilecek bir sözlüğe sahip olmak faydalı olabilir.

Kaynak Terimler Sözlüğü:

  • SEO – Arama Motoru Optimizasyonu
  • SEM – Arama Motoru Pazarlaması
  • PPC – Tıklama Başına Ödeme
  • CPC – Tıklama Başına Maliyet
  • CPL – Potansiyel Müşteri Başına Maliyet
  • BGBM – Bin Başına Maliyet (M 1000 için Roma rakamıdır)
  • CTA – Harekete Geçirici Mesaj
  • CTR – Tıklama Oranı
  • KPI – Temel Performans Göstergesi

Eğer bu kavram ve terimlerin nasıl ölçüldükleri veya neyi temsil ettikleri gibi faaliyet ve işlevlerine dair daha detaylı bilgi almak isterseniz, o alanda verilen online dijital pazarlama eğitimlerine katılmak isteyebilirsiniz. 

 

9. Özgeçmişinizi Sertifikalar ve Katılım Belgeleriyle Güçlendirin

Sertifikalar ve katılım belgeleri arasında önemli bir fark vardır, ancak her ikisi de profesyonel kariyerinizde daha iyi olmanıza yardımcı olacaktır.

Sertifika, belirli bir saat boyunca gerekli öğrenim veya eğitimi tamamladıktan sonra aldığınız bir dokümandır. Ders içeriği üzerinden yapılmış bir test veya sınavı başarılı bir şekilde geçerek kazanılır ve böylece o alandaki yeterliliğinizi kanıtlar. 

Eğitim aldığınız kurumun tanınırlığı ve kalitesi de sertifakanızın değerini yansıtır. Dünyanın en çok tercih edilen ve global çapta tek geçerli sertifikasyon standardı olan DMI’dan aldığınız bir dijital pazarlama sertifikası (digital marketing certificate), o sizin uzmanlığınızı ve becerilerinizi kanıtlamaya yeter.

Katılım belgesi ise kurs gibi bir öğrenme deneyimine katıldıktan sonra aldığınız bir onaydır. Katılım belgesi her zaman üstün bir başarıya dayalı değildir ve bu nedenle potansiyel işverenler için çok önemli olmayabilir. Ancak özgeçmişinize eklediğiniz her şey öğrenmeye olan tutkunuzu gösterir ve öğrendiğiniz her şey daha iyi olmanıza yardımcı olur.

 

10. Harekete Geçin

Harekete geçin ve başarılı bir dijital pazarlamacı olun. Edindiğiniz tüm bilgileri toplayın ve bu muhteşem sektöre hemen dahil olun. Adım atmak ve eyleme geçmek bu sektörde ilerlemenin altın anahtarıdır ve siz harekete geçmeye hazırsınız. Zirveye çıkmanıza hiçbir şeyin engel olamayacağı cesur, trend belirleyen bir lider gibi davranmaya şimdiden başlayın.

Dijital pazarlama kariyerinizde başarıyı yakalayabilmeniz için sıraladığımız tüm bu ipuçları, dijital varlığınızı ve kanıtlanmış başarılarınızı sergileyerek başarılı bir online portföy oluşturmanıza yardımcı olmak için önemli bir kaynaktır. Kendinizi heyecan verici bir kariyere başlamaya hazır hisseden ve motivasyonu yüksek bir insansanız, dijital pazarlama kariyerinizde başarıya ulaşmak için bu 10 ipucu sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Orijinal Makale: https://digitalmarketinginstitute.com/blog/10-tips-on-how-to-excel-in-your-digital-marketing-career