STRATEJİ, DİJİTAL PAZARLAMA

Pazarlama Stratejinizi Dijital Dünyaya Adapte Etmek

03/08/2021
               

Dijital dünya sürekli bir değişim halinde. Bu değişen dünyanın yeni trend ve gelişmelerinin gerisinde kalmamak, işletmeler için hayati bir önem taşıyor. Katı olan her şeyin buharlaştığı bu dünyada, pazarlama ekiplerinin esnek bir stratejiye ihtiyacı var.

Fakat şirketlerin dijital dönüşüm konusundaki tutumlarında hâlâ daha gözle görülür bir inkarcılık gözleniyor. Smartinsights’ın araştırması bu konuda çarpıcı veriler sunuyor:

  • İşletmelerin %34’ünün herhangi bir dijital dönüşüm planı yok
  • Önümüzdeki 12 ay içinde bir dönüşüm planını hayata geçirecek şirketlerin oranı %31
  • Son 2 yıl içinde bir dijital dönüşüm stratejisi geliştiren şirketlerin oranı %25
  • 2 yıldan uzun süredir dijital dönüşüm sürecini başlatmış olan işletmelerin oranı %10

E-ticaretin bu denli yükselişe geçtiği ve pazarlamanın artık dijital pazarlamadan bağımsız düşünülemeyeceği günümüzde, eksiksiz bir dijital strateji geliştirmek kaçınılmaz hale geldi. Çünkü pazarlama dünyasında, geleneksel pazarlama uygulamalarına veda edip Dijital Pazarlama veya Büyüme Odaklı Pazarlama (Growth Marketing) metodlarını benimseyen işletmeler rekabette bir adım öne geçti.

Peki müşteri bağlılığını kuvvetlendirecek, kazancınızı artıracak ve dijital dönüşümü besleyecek etkili bir dijital stratejinin olmazsa olmazları nelerdir? İşte rekabette bir adım öne çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları.

 

Hedeflerinizi Düzenli Olarak Gözden Geçirin

 

Dijital dünya sürekli değişiyor. Bu nedenle düzenli olarak hedeflerinizi gözden geçirmelisiniz. Yapacağınız değerlendirmede gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştiremediğiniz hedeflerinizin yanı sıra, çıktıları itibariyle daha fazla yoğunlaşmanız gereken hedefleri de hesaba katmalısınız.

Bir stratejinin temel amacı hedeflerinize giden yolda bir yol haritası oluşturmaktır. Hedeflerinize ulaşmak için kendinize aşağıdaki soruları belirli periyotlarda sorabilirsiniz: 

  • Müşterilerinizin sizin şirketinizden beklentisi nedir?
  • Tüketiciler sosyal medyada nasıl tepkiler veriyor?
  • Rakipleriniz karşısında nasıl ön plana çıkabilirsiniz?
  • Şirketinizin ayırt edici bir özelliği var mı? İçerik pazarlamanızda bu özellikten yeteri kadar yararlanıyor musunuz?
  • Sektörel yenilikleri takip ediyor musunuz?
  • Müşterilerinizle iletişiminizi nasıl daha kuvvetli hale getirebilirsiniz?
  • Hedef kitleniz sizin yer almadığınız hangi platformlarda etkinlik gösteriyor?

Bu tip sorular piyasadaki boşlukları saptamanıza, işletmenizin pazardaki konumunu anlamınıza ve müşterilerinizin ürün ya da hizmetinizden ne beklediğini kavramanıza yardımcı olacaktır.

Bu soruları objektif bir şekilde yanıtlamanız ve dijitalleşme odaklı bir bakış açısıyla stratejinizi yeniden değerlendirmeniz, hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

 

 

Ne var ki, stratejinizin başarısını ölçmek her zaman göründüğü kadar kolay olmayabilir Temel Performans Göstergeleri (KPIs) bu noktada başarılı bir stratejinin yapı taşlarından biridir. Temel Performans Göstergeleri’nin temel işlevi, pazarlama çabalarınızı düzenli olarak ölçmek, izlemek ve değişiklikleri belgelemektir.

Yazının başında stratejinizin esnek olması gerektiğinden bahsetmiştik. Tam da bu nedenle, tıpkı hedefleriniz gibi KPI’larınız da sektördeki değişikliklere paralel olarak değişmek durumundadır. 

Örneğin  içerik pazarlaması işinizin vazgeçilmez bir parçası haline geldi ve görünen o ki nitelikli bir potansiyel müşteri kitlesi yaratıyor. Bu verimliliği sürdürülebilir hale getirmenin yolu, içerik odaklı KPI’lar yaratmaktan geçiyor. Böylelikle içerik pazarlama stratejinizin etkilerini takip etme ve ölçme  olanağı bulabilirsiniz.

 

Müşteri Odaklı Olun

 

Dünyanın en iyi stratejisine sahip olduğunuzu düşünün. Bu strateji hedef kitlenizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamıyorsa pek bir kıymeti yoktur. Bu nedenle stratejinizi geliştirir ve uygularken müşteri odaklı olmak zorundasınız. 

Aksi takdirde belki değerli ama müşteri profilinizle uyumsuz içerikler üretir ve doğal olarak etkileşim kurmak istediğiniz kitle ile ilişkinizde başarısız olursunuz.

Persona oluşturmak tam da bu nedenle çok önemli. Herkesi aynı stratejiyle etki alanınıza çekemezsiniz. Her bir müşteri profilinin birbirinden çok farklı ilgi alanları, öncelikleri, tercihleri ve sorunları olduğunu bilmeli, hedeflerinize uygun bir persona oluşturmalısınız. Ancak nasıl insanlar sabit varlıklar değilse, mevcut ve potansiyel müşterileriniz de sabit varlıklar değildir. Bu nedenle personalarınızı belirli aralıklarla gözden geçirmeli ve onların değişen alışkanlıklarından haberdar olmalısınız. Neticede mevcut personalarınızın tercih ettiği sosyal medya platformları, ilgi alanları, satın alma davranışları, rekabet içinde olduğunuz şirketlerle ilişkileri ve sorunları değişmiş olabilir. Bu sonuncusu özellikle B2B firmalar için özellikle önemlidir.

Persona oluşturmak pazarlama ekibinizi rahatlatacak ve ulaşmaya çalıştıkları hedef kitleyi olabildiğince tanımaları için onlara yardımcı olacaktır. Böylelikle dijital varlığınızı, stratejiniz açısından sonuç alıcı olabilecek yeni platformlara taşıyabilir ve yeni taktikler kurgulayabilirsiniz.

Olumsuz personalar oluşturmak da  dijital stratejinizi güçlendirme doğrultusunda önemli bir adımdır. Böylelikle işinize az değer katacak ya da doğrudan stratejinize hitap etmeyen tüketicileri belirlemiş olursunuz. Bu türden tüketicileri saptayarak pazarlama stratejinizi uygun kanallarda ve yatırım getirinizi (ROI) artıracak bir kitleye hitaben kurgularsınız.

Bir müşteri yolculuğu haritası oluşturmak da müşteri odaklı olmak için vazgeçilemez bir unsurdur. Tekil tekil müşterilerinizin ürün ve hizmetlerinizi  satın alırkenki motivasyonlarını ve izledikleri yolları anlamak için çok önemlidir. Müşteri yolculuğu haritası oluşturmak, satın alma süreçlerindeki  eksiklikleri gidermenizi kolaylaştıracak ve kusursuz bir müşteri deneyimi yaratacaktır.

 

 

Verilere Kulak Verin

 

Dijital pazarlama ve büyüme odaklı pazarlama (growth marketing) için veri her şey demektir. Öyle ki önde gelen pazarlamacıların %75’i, kampanyaların geliri doğrudan nasıl etkilediğini göstermek için analitik raporlar kullanmaktadır.

Bir işletmenin bünyesinde, websitesi istatistiklerinden müşteri geri bildirimlerine, sosyal medya etkileşimlerinden müşteri  ilişkileri yönetiminden gelen girdilere kadar bir dizi veri dolaşmaktadır.

Kuşkusuz veriler tek başlarına bir değer taşımazlar. Ama bu veriler ışığında içgörüleri yakalamak, etkileşim ve sadakat yaratacak bir strateji için bu verilerden yararlanmak dijital varlığınıza değer katacaktır.

 

Araçlarınızı Belirleyin

 

KPI’larınızı oluşturmak, dijital verilerinizi etkili bir şekilde yönetmek ve ilgi çekici, müşteri odaklı içerikler üretmek için işletmenize uygun dijital araçlardan yararlanmanız gerekecektir.

Örneğin müşteri davranışlarını analiz etmek için Google Analytics ya da Tableau gibi analitik araçları, müşteri yolculuğu haritası oluşturmak içinse Microsoft Visio ya da Indesign gibi araçları kullanabilirsiniz.

Yeni dijital stratejinizi hayata geçirirken başarınızı isabetli bir şekilde ölçmek için doğru dijital araçları kullanmak hayati önem taşımaktadır. Neyse ki bu noktada sayısız araç mevcut.

 

Regülasyonlara Uyumlu Olduğunuzdan Emin Olun

 

Toplumsal yaşam giderek daha dijital ve global bir hale geldikçe şirketlerin elinde giderek artan ölçekte bir veri yığını toplanıyor. Üst düzey yöneticiler için tam da bu nedenle uyumluluk sorunlarının bilincinde olmak giderek daha büyük bir önem teşkil ediyor. Pazarlamacıların %90’ı marka güvenliği, şeffaflık ve reklam dolandırıcılığıyla ilgili bu sorunları gidermek için dijital pazarlama stratejilerini güncelliyorlar.

 

 

2018 yılında Avrupa Birliği’nin en son veri koruma ölçüsü olan Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ve Türkiye'de KVKK pazarlama ve satış yöntemlerinde ciddi bir değişime yol açtı. Bu kanunlara uyumluluk için aşağıdaki aksiyonları alabilirsiniz:

  • Regülasyonların detaylarını inceleyin
  • Kişisel verilerle ilişkili bütün verileri yeniden düzenleyin
  • Gizlilik politikası, prosedür ve veri işleme tekniklerinizi yenileyin
  • Veri sızıntısını saptayan ve gideren önlemleri güncelleyin
  • İhtiyacınız varsa bir Veri Koruma Görevlisi görevlendirin

 

Dijital Pazarlama Stratejiniz ile Bir Adım Öne Çıkın

 

Bir pazarlama stratejisini optimize etmek iş hedeflerinizin yeniden değerlendirilmesi sürecini kapsar. Yeniden değerlendirme verilere, KPI’ların gelişimini takip etmeye, takipçilerinizi daha iyi anlamaya dayanır. 

Unutmayın ki her ne yeniliğe imza atarsanız atın veriler, stratejinizin merkezinde olmalıdır. Çünkü veriler tüketici istek, ihtiyaç ve davranışları konusundaki açıklarınıza dair içgörüler sunarlar.

Son olarak pazarlama stratejinizde yapacağınız revizyon, uyumluluk sorunlarını çözmek zorundadır. Çünkü ne kadar çok müşteri online platformları kullanırsa o kadar çok veri birikiyor. Regülasyonlar tam da bu noktada dijital dünyadaki gizliliği koruyorlar.

Artık baştan aşağı dijital bir dünyada yaşıyoruz. İsabetli ve sağlam bir dijital pazarlama stratejisi, sadece bugünü değil yarınları kazanmak için de zorunlu.

Eğer dijital ve büyüme odaklı (growth marketing) pazarlama stratejiniz ile bir adım öne çıkmak istiyorsanız Growth Academy’nin sunduğu kurslara bir göz atın.